31 maart 2014 -
Johnson Controls, de Stichting Prins Albert II van Monaco en The Climate Group organiseerden dit jaar voor de vierde keer het Euro-Mediterranean Energy Efficiency Forum. Meer dan 170 Europese beleidsmakers en beslissingsnemers, vertegenwoordigers uit de private en publieke sector en het maatschappelijke middenveld, focusten op de rol van energie-efficiëntie in Europa’s weg naar duurzame economische groei.
De aanwezigen bespraken het beleid dat nodig is om grotere investeringen in energie-efficiëntie te ondersteunen en luisterden naar presentaties over ‘best practices’. Zo hoorden ze voorbeelden waarin energie-efficiëntie naast economische groei ook comfort, gezondheid, productiviteit en andere voorbeelden stimuleerde.
Zijne Koninklijke Hoogheid Prins Albert II van Monaco verwelkomde alle aanwezigen. Hij benadrukte tijdens zijn openingsspeech dat het tijd wordt dat energie-efficiëntie een grote impact heeft.
"In deze tijd, waarin de toekomst van onze planeet in gevaar is door verschillende dreigingen, waarin energie-gerelateerde strategische onderwerpen controversiëler lijken dan ooit, maar bovenal een tijd waarin Europa het moeilijk heeft om economisch te groeien, is dit een doel dat we gezamenlijk moeten stellen. Alleen zo maken we van energie-efficiëntie een oprechte bron van gedeelde hoop voor onze planeet," zei Koninklijke Hoogheid Prins Albert II van Monaco.
Europa haalt verminderingsdoelstelling van twintig procent niet
Tudor Constantinesco, raadadviseur van Dominique Ristori, directeur-generaal voor Energie van de Europese Commissie, schetste de visie en prioriteiten rond energie-efficiëntie van de Commissie. Hij vertelde dat de EU haar doelstelling om de energieconsumptie met twintig procent te verminderen in 2020 niet zal halen. "Op basis van de huidige inschattingen komen we uit op een energiebesparing tussen zestien procent tot achttien procent. Er moet gepraat worden over nieuwe EU-acties en doelstellingen voor 2030. De opzet is een nieuw beleidsraamwerk te bereiken tegen oktober."
Adrian Joyce, campagnevoorzitter van Renovate Europe, vindt het retrofitten van oude gebouwen essentieel voor het succes van de EU in 2030. "Door Europa’s lage ontmantelingsratio zal 90 procent van de huidige gebouwen nog altijd bestaan in 2050." Een bindend streefdoel voor de energieconsumptie van gebouwen zou rond 55 procent moeten gezet worden," vertelde hij, "en de overkoepelende energie-efficiëntiedoelstelling op 40 procent. Samen kan dat een vermindering in uitstoot van broeikasgassen opleveren van 40 procent." Ook de manier van denken moet veranderen. "We moeten niet praten over het delen van lasten, maar overhet delen van opportuniteiten."
Ideale moment om energie-efficiëntie op Europese agenda te zetten
Michael Geissler, CEO van de Berlin Energy Agency, opende de eerste van de drie paneldiscussies met de stelling dat door de Oekraïense crisis verschillende bekommernissen over energiezekerheid opgedoken zijn. Dit is alvast één element dat energie-efficiëntie dringend maakt voor de EU. "Wegens de spanningen tussen de EU en Rusland kan energiezekerheid de komende maanden, misschien zelfs jaren, steeds belangrijker worden."
Volgens pannellid Agostino Renna, CEO van GE Lighting Europa, het Midden-Oosten en Afrika, zorgen nog drie andere krachten ervoor dat energie-efficiëntie vooraan op de agenda komt: een groter besef van de klimaatverandering, het ‘industriële internet’ van geconnecteerde toestellen die de ‘fysieke en analytische wereld’ samenbrengen en de vernieuwde interesse van bedrijven in innovatie en ondernemerschap.
Andere sprekers en panelleden
• Marieke van Schaik, managing director van de Nederlandse Nationale Postcode Loterij en de eerste spreker tijdens het gala awards dinner van het EEF in Monaco.
• Serge Durand, President van de Franse Cap Energie ‘innovation cluster’
• Jonathan Maxwell, CEO en mede-oprichter van Sustainable Development Capital
• Mark Radka , hoofd van de energiedivisie van de UN Environment Programme
• Paul Wilkinson, professor of Environmental Epidemiology aan de London School of Hygiene and Tropical Medicine
• Serge de Gheldere, CEO van Futureproofed
2014 Energy Efficiency Innovator Awards program
Voor de tweede keer erkende dit programma individuen of organisaties die bijdragen aan een betere energie-efficiëntie. Volgende awards werden uitgereikt:
• Finance Award — Patrick Fankhauser, Medeoprichter en Fund Manager SUSI Energy Efficiency Fund
Het SUSI Energy Efficiency Fund werd in 2013 geïntroduceerd door SUSI Partners. Het is het eerste private energie-efficiëntiefonds voor institutionele investeerders, via een ‘energy performance contracting’-model. Het fonds financiert energie-efficiënte retrofits van gebouwen, productiefaciliteiten en publieke infrastructuren en krijgt in ruil daarvoor een deel van het geld dat werd bespaard door het lagere energieverbruik. Het SUSI Energy Efficiency Fund financierde in 2013 als eerste project de retrofit van vijf gebouwen in Monaco. 65 miljoen staat klaar om geïnvesteerd te worden in andere projecten.
• Project Award — Marieke van Schaik, Managing Director Nederlandse Postcode Loterij
De Postcode Lottery Green Challenge is de grootste jaarlijkse wereldwijde competitie voor duurzame ondernemers wiens innovatieve producten en diensten de uitstoot van broeikasgassen verminderen. Dit opmerkelijke initiatief ondersteunt groene initiatieven door ervoor te zorgen dat geselecteerde producten en diensten binnen twee jaar op de markt komen. De eerste wedstrijd werd georganiseerd in 2007 door de Nederlandse Postcode Loterij, een liefdadigheidsorganisatie in Nederland.
• Communicatie Award — Arthur Neslen, environment correspondent voor het EurActiv nieuwsagentschap
Arthur Neslen is de energie-, ontwikkeling- en klimaatcorrespondent van EurActiv, het mediaportaal voor EU-aangelegenheden in Brussel. Arthur behandelt energie-efficiëntie vanuit beleidstandpunt, maar bekijkt ook hoe de nationale overheden die maatregelen concreet uitvoeren. Via zijn artikels levert Arthur een belangrijke bijdrage aan het energie-efficiëntieverhaal door een beter begrip te realiseren bij beleidsmakers, stakeholders en burgers. Arthur heeft meer dan twintig jaar journalistieke ervaring en werkte onder andere voor Guardian News & Media, The Economist en Al Jazeera Media Network.