zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Nederlandse pensioensysteem behoort nog steeds tot de beste ter wereld

27 maart 2014 - Milliman heeft de resultaten van een onderzoek naar de pensioensystemen van veertien verschillende landen naar buiten gebracht. Volgens verschillende indices behoort het Nederlandse pensioensysteem al jaren tot de top van deze veertien landen.

Er worden echter scheuren zichtbaar in het Nederlandse pensioensysteem. Dit komt onder andere door de financiële crisis, tegenvallende beleggingsresultaten, lage rentes en een hogere levensverwachting. Een belangrijke vraag is of pensioensystemen in andere landen te maken hebben met dezelfde problemen en of deze systemen wellicht beter bestand zijn tegen deze economische krachten. Wat kunnen wij in Nederland hiervan leren?



Meer of minder vergelijkbare systemen
Sommige landen, zoals het Verenigd Koninkrijk, Canada en Zwitserland, hebben een vergelijkbaar systeem als in Nederland. Andere landen, zoals China en Chili, hebben minder vergelijkbare systemen.
Op basis van de gekozen criteria scoort het Nederlandse pensioensysteem vrij hoog in vergelijking met andere landen. Dit leidt tot hoge pensioenuitkeringen in Nederland. Er zijn echter zeker mogelijkheden voor verbetering, vooral als het gaat om het anticiperen op de toekomst. Volgens Rajish Sagoenie, partner bij Milliman, kunnen de volgende mogelijkheden genoemd worden:

-- Beschikbare-premieregeling: terwijl het vertrouwen in de beschikbare-premieregeling aan het toenemen is, zijn de regels en wetten in Nederland met betrekking tot dit soort regelingen nog niet aangepast aan de eisen van deze tijd. Nieuwe regelgeving zou er bijvoorbeeld toe kunnen leiden dat beschikbare-premieregelingen meer flexibiliteit bieden in de uitkeringsfase.

-- Communicatie: Milliman concludeert dat Nederland beter moeten leren omgaan met verminderde collectieve pensioenambities en toegenomen onzekerheid.

-- Interestrisico: het is opmerkelijk dat Nederland het enige land in het onderzoek is dat ervoor kiest om een kunstmatige rentecurve (UFR) te gebruiken.

-- Langlevenrisico: manieren om het langlevenrisico te beheren zijn het verlagen van de pensioenambitie en het veranderen van de belastingregels voor de pensioenen in de uitkeringsfase.

 
 Doorsturen   Reageer  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Beheerd vermogen groeit naar 100. 000 miljard dollar in 2020
 'Pensioenleeftijd van 67 jaar onhaalbaar'
 Waan van de dag regeert dekkingsgraad pensioenfondsen
 MHP: zorg over mogelijke uitkomsten alternatief pensioenplan
 
 
reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Human Design op de werkvloer voor teameffectiviteit en bedrijfsgroei
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10