16 juli 2003 -
De inkomensverschillen tussen hoog- en laaggeschoolden zijn de afgelopen 25 jaar fors toegenomen. De inkomensongelijkheid wordt steeds groter, omdat de vraag naar hoogopgeleide werknemers blijft toenemen.
Dit gaat ten koste van de lager geschoolden. Dat concluderen onderzoekers R. Nahuis en H. de Groot van het Centraal Planbureau (CPB) in een discussiestuk, dat woensdag is gepubliceerd.
Technische ontwikkelingen Vooral door technische ontwikkelingen zoeken werkgevers beter opgeleid personeel. Het aanbod van deze arbeidskrachten blijft achter bij de vraag. De inkomensongelijkheid is vooral drastisch toegenomen in de Verenigde Staten. De afgelopen vijftien jaar is in de VS volgens Nahuis het verschil tussen de hoogste en laagste inkomens jaarlijks 1 procent groter geworden.
Nederland In Europese landen zorgen regelingen op het gebied van sociale zekerheid voor een iets gematigder ontwikkeling, minder dan 1 procent per jaar. Zo ook Nederland. Bijna tien jaar oude, goed vergelijkbare cijfers, laten zien dat de bovenlaag van de Amerikaanse beroepsbevolking 5,85 keer meer verdient dan de onderlaag. In Nederland ontvangen de grootverdieners gemiddeld drie keer zoveel dan werknemers onderaan de inkomensladder.