zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Kunt u denken in oplossingen?

21 maart 2014 - Stress en het krijgen van een burn-out zijn vaak het gevolg van één of meerdere problemen tussen u en iets uit de buitenwereld. Een dergelijk probleem staat nooit op zichzelf, maar ontstaat altijd in relatie met iets of iemand in uw omgeving.

Een probleem is een gebeurtenis dat zich afspeelt tussen minstens twee partijen of tussen een persoon en een object/situatie. Dit stelt Nell van de Ligt van Ligtpunt die dit artikel schreef.



Caroline (35 jaar, manager ICT) heeft een probleem met haar werkdruk. Zo kan Caroline het slecht verkroppen dat ze een te hoge werkdruk ervaart. Ze is het overzicht kwijtgeraakt en kan hierdoor maar moeilijk keuzes maken. Dit resulteert in enorm veel stress.

Claas (44 jaar, mediaspecialist) krijgt een probleem doordat zijn alleenstaande vader zijn arm heeft gebroken. Deze plotselinge zorgvraag van zijn vader oefent nog meer druk uit op het reeds drukke leven van Claas, die een fulltime baan combineert met zijn gezin. Claas raakt al snel in paniek; hoe moet hij met deze situatie omgaan?

Onmacht
Een probleem ontstaat als u niet weet hoe u met een bepaalde situatie om moet gaan. De onmacht die u dan ervaart, bezorgt u stress. Als u niet (meer) kunt voldoen aan datgene wat er van u gevraagd wordt, of als het indruist tegen uw normen- en waardenpatroon waardoor u het niet over uw hart kunt verkrijgen om iets te doen, dan kan er een probleem ontstaan.
Een dergelijk probleem kan u heel veel energie en stress kosten. Wanneer de situatie lang genoeg aanhoudt, kunt u er zelfs een burn-out door krijgen. Als een probleem moeilijk op te lossen blijkt, kan dat tot een variatie van klachten leiden. Denk hierbij aan slapeloze nachten, schuldgevoelens of conflicten in de familie en heel veel opbouwende stress.

Vraagstuk
Een probleem is ook een vraagstuk. Bekijk een probleem ook van de andere kant: zie het als een uitdaging die om een oplossing vraagt. Uitdagingen kunnen ook momenten van persoonlijke groei zijn. Het kan een ontzettende kick geven om een probleem aan te pakken en op te lossen. Immers, na het oplossen bent u gegroeid.

Persoonlijk
Problemen zijn altijd persoonlijk. Hoe klein en onbelangrijk u de problemen van anderen ook ziet, voor die ander kunnen de problemen heel groot zijn. Problemen zijn namelijk altijd persoonlijk. Ter illustratie, René vindt zijn overvolle mailbox maar een klein probleem, want hij skipt gewoon door zijn mail heen. Joris daarentegen, heeft het veel moeilijker. Hij wil immers alle mails goed doornemen en beantwoorden waardoor hij in tijdsnood komt. Voor Joris is de overvolle mailbox dus een groot probleem dat voor frictie zorgt.

Probleemoplossend vermogen
Kortom, wilt u stress voorkomen dan is het belangrijk om uw probleemoplossend vermogen te vergroten. Hieronder volgt een stappenplan om vat te krijgen op uw problemen, ze onder de loep te nemen en uiteindelijk op te lossen:
•         Verzamel informatie. Verzamel informatie over het probleem door feiten en oorzaken onder de loep te nemen, want het probleem analyseren leidt tot inzicht en overzicht.
•         Beschrijf waar u naartoe wilt. Wat is de ideale oplossing van het probleem of het gewenste resultaat? Bedenk hierbij zoveel mogelijk oplossingen, ongeacht de haalbaarheid van de oplossing. Wees creatief en betrek ook anderen bij het zoeken naar de oplossing. Twee weten altijd meer dan één, bovendien kunt u wellicht over de oplossing heen gekeken hebben.
•         Onderzoek welke obstakels u tegenhouden om u doel te bereiken.  Probeer inzicht te krijgen in wie of wat u belemmert om het probleem op te lossen.
•         Onderzoek wie of wat u kan ondersteunen bij het oplossen van het probleem.
•         Ontwikkel een actieplan. Formuleer een concreet actieplan om actief uw probleem aan te pakken. Gewoon doen!
•         Evalueer voor uzelf hoe het gegaan is. Heeft u uw doel bereikt? Is uw probleem nu op een goede manier opgelost?
•         Heeft u er veel moeite mee gehad? Vond u het moeilijk om uw probleem aan te pakken? Ondervindt u dit vaker? Zoek dan professionele hulp om uw probleemoplossend vermogen te vergroten, want deze eigenschap verder ontwikkelen maakt u sterker en vergroot uw weerbaarheid.
In het kort, problemen zijn obstakels bedoeld om te overwinnen. Problemen zijn vervelend, maar het overwinnen van problemen kan u ook sterker maken. Zonder problemen zouden we immers in onze comfortzone blijven zitten. Zorg voor uzelf: verminder stress en verhoog u weerbaarheid. Hebt u niet de juiste tools in huis? Leer ze!

Vraag het gratis e-boek '7 tips om ziekteverzuim door stress en burn-out te voorkomen' aan op www.ligtpunt.nl.

 
 Doorsturen   2 reacties  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Burnout blijft actueel
 Hoe lang lijden voordat u gezonder gaat leven?
 Stress- en burnoutklachten: nachtmerrie of groeimoment?
 Vijf noodzakelijke stappen bij stress- of burnoutklachten
 
 
reacties
 
De Toekomstbus  |   | 
25-03-2014
 | 
12:47 uur
In plaats van het hele probleem grondig te onderzoeken, sta eens stil bij het feit waarom dit voor u een probleem is en voor de ander niet. Sta stil en denk na wat het probleem u oplevert, wat er mooi is aan het probleem. In het cruiferiaans, ieder nadeel heeft zn voordeel, dus welk voordeel heeft het probleem. Door uw zienswijze ten aanzien van de situatie te veranderen, verandert ook het feit dat u dit als probleem ziet, misschien ligt daar nu juist de oplossing….
Ellen  |   | 
13-04-2014
 | 
12:11 uur
Stress komt mi niet door niet in oplossingen te kunnen denken, maar door problemen te willen oplossen waar je zelf geen of te weinig invloed op hebt. Het dan niet kunnen los laten van dit soort problemen levert extra stress op.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Human Design op de werkvloer voor teameffectiviteit en bedrijfsgroei
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10