19 maart 2014 -
Door innovaties in de techniek en toepassing van 3D-printen staan we aan het begin van een volgende industriële revolutie. Dat creëert voor de Nederlandse maakindustrie en serviceverlenende bedrijven interessante nieuwe businesskansen.
"Een belangrijk toegevoegde waarde van 3D-printen is het feit dat vrijwel iedereen daarmee eenvoudig creatieve ideeën tot leven kan brengen. Tot enkele jaren geleden was productontwerp en -ontwikkeling namelijk het exclusieve domein van R&D-afdelingen met een flink budget en volhardende uitvinders," zegt Theo Verbruggen van Dassault Systèmes Benelux. "Er lopen echter veel meer mensen rond met goede ideeën, die ze tot nu toe door gebrek aan geld en productiemiddelen niet konden realiseren". Dankzij 3D-printen kan dat voortaan wel en tegen steeds lagere kosten, waardoor het aantal ideeën voor innovaties sterk zal gaan toenemen. Omdat Nederlanders internationaal bekend staan als 'out-of-the-box' denkers, biedt dat de maakindustrie nieuwe kansen om zich te onderscheiden van de massaproductiewerkers in lage loonlanden. "3D-printen is een techniek die al meer dan 30-jaar in ontwikkeling is en mede toegankelijker is geworden door de ontwikkeling van 3D-software. Voordat ideeën in 3D te printen zijn, moeten ze namelijk eerst in een 3D-model worden vormgegeven. Ook die software was vroeger het exclusieve terrein van ingenieurs en designers, terwijl tegenwoordig bijna iedereen met een cloud service in korte tijd een 3D-model kan maken," verklaart Verbruggen. "Of met veelgebruikte 3D-ontwerpprogramma’s. Het is juist die combinatie van intuïtiever te gebruiken 3D-software en goedkopere 3D-printers die tot het snelgroeiend aantal toepassingen leidt. Variërend van kapitaalkrachtige markten als de auto- en vliegtuigindustrie, tot het 3D-printen van onderdelen voor consumentenproducten, medische hulpmiddelen, zelfontworpen sierraden en ook nieuwe kunstobjecten."
Kansen voor de maakindustrie
"3D-printen biedt de Nederlandse maakindustrie interessante nieuwe kansen, omdat wij nu eenmaal beter zijn in het produceren van kleine series en maatwerk, dan in massaproductie." Omdat nieuwe generatie 3D-printers een grotere variëteit aan materialen kunnen verwerken en combineren, waaronder aluminium en titanium, komen er steeds meer toepassingen binnen handbereik. "Tijdens de eind januari gehouden SolidWorks World-conferentie presenteerde 3D-printspecialist Stratasys al een printer die tegelijkertijd drie verschillende materialen kan printen, terwijl het bedrijf MarkForged er eentje demonstreerde die glasvezelversterkte kunststoffen kan printen. Andere toepassingen waar voor 3D-printen nog interessante kansen liggen, is de combinatie van een grotere nauwkeurigheid met kleinere afmetingen en het printen van nieuwe materialen waaraan hoge eisen worden gesteld. Zoals op maat gemaakte kunst gehoorbeentjes en geprinte productonderdelen van composietmaterialen. Twee andere voordelen van 3D-printen zijn de vergaande flexibiliteit in het doorvoeren van productaanpassingen tot kort voor de bestelling en het feit dat er in de toekomst minder opslagruimte nodig is om snel uit voorraad te kunnen leveren." Natuurlijk is 3D-printen geen zaligmakende technologie die alle andere bestaande productietechnieken gaat vervangen. Het is echter al wel een bewezen technologie die door een snel verbeterende prestatie-/prijsverhouding de komende jaren voor meer toepassingen interessant wordt. "Daarom maakt die techniek het ook mogelijk om een deel van de productie die nu aan Azië is uitbesteed weer terug naar Nederland te halen. Gelukkig zijn innovatieve bedrijven in onder andere Zuid-Oost Brabant en de Achterhoek al volop bezig om samen met technische onderwijsinstellingen de kansen te benutten," besluit Verbruggen.
Het is een van de belangrijkste ontwikkelingen in deze jaren. Als Nederland hier een grote rol in kan gaan spelen, zou dit goed zijn voor de Nederlandse economie en de innovatie-sector.