18 maart 2014 -
Staat u wel er wel eens bij stil waarom u stress ervaart? Weet u van uzelf waarom en wanneer er bij u stress ontstaat? Weet u ook wat voor u de gevolgen zijn van een stressvolle situatie?
Het kan u waardevolle inzichten voor de nabije toekomst geven als u nu even de tijd neemt om te analyseren wat er eigenlijk bij u gebeurt wanneer u in een stressvolle situatie terecht komt. Dat stelt Nell van de Ligt van Ligtpunt.nl die onderstaande tekst schreef.
Caroline (35 jaar, manager ICT) ervaart stress bij een hoge werkdruk; ze wordt daardoor chaotisch en raakt verward. Door de stress voelt ze zich onzeker in haar werkzaamheden. Ze raakt het overzicht kwijt door de hoeveelheid werk en het tijdsgebrek. Met het verliezen van het overzicht is ze ook niet meer in staat om moeilijk keuzes te maken en raakt ze nog verder van huis. Hierdoor ontstaat er bij haar veel stress.
Claas (45 jaar, mediaspecialist) ervaart gevoelens van onrust en boosheid wanneer zijn alleenstaande vader zijn arm gebroken heeft en een beroep op hem doet. Deze plotselinge zorgvraag bezorgt Claas veel stress en paniek, omdat hij tevens een drukke fulltime baan en gezin heeft. Hij wil zijn vader graag helpen, maar hij vraagt zich af hoe hij dat voor elkaar kan krijgen.
Negatieve stress
Negatieve stress is een aanslag op uw gezondheid. Wanneer deze situatie te lang aanhoudt, dan loopt u de kans om in een burn-out te geraken. Voorts kunt u klachten krijgen als slapeloze nachten, maagproblemen, gespannen spieren, hoge bloeddruk, etc. Het zijn allemaal gevolgen van stress. U kunt zelfs sterven aan de gevolgen van stress.
Stress voorkomen
Het is belangrijk inzicht te verkrijgen in wat er met u gebeurt. Wilt u stress voorkomen? Dan zult u helder moeten krijgen wat er in u omgaat – en wat de gevolgen zijn – bij een stressvolle situatie. Hierdoor kunt u leren ingrijpen en weet u wat u te doen staat bij stress (of een hoge werkdruk). Zelfinzicht geeft u keuzemogelijkheid en een zekere handelingsvrijheid waardoor de stress verminderd. U kunt dus groeien in een situatie.
Let op! Het is een grote valkuil van velen om mee te gaan in de stresssituatie. Door een overlevingsstrategie te zoeken in de stresssituatie heeft u vaak geen goed overzicht meer. U probeert uw hoofd boven water te houden in deze situatie.
Overleven
Overleven biedt echter geen structurele oplossing. Het proberen te overleven van een stressvolle situatie heeft vaak zelfs een negatief effect. Hoe langer de stresssituatie aanhoudt, hoe meer stress er op de lange termijn ontstaat, omdat er niets wordt opgelost.
Eerst even een paar stappen terug. Naar de basis van stress.
• Wanneer ontstaat er stress?
Stress ontstaat op verschillende manieren, bijvoorbeeld wanneer u een probleem tegenkomt, waar u uzelf onmachtig over voelt. Of als u niet weet hoe u met een bepaalde situatie om moet gaan. Of wanneer u niet kan of wil voldoen aan hetgene wat er van u wordt gevraagd. Of wanneer iets indruist tegen uw normen- en waardenpatroon.
• Wat zijn de gevolgen van stress?
o Het probleem en de stress slaan naar binnen. Er ontstaat een zekere angst, somberheid of verdriet en u trekt u terug. U kunt zelfs depressief worden, met sociale problemen ten gevolg, zoals eenzaamheid.
o Het probleem en de stress zoeken hun weg naar buiten. U wordt agressief, boos en onrustig. Uw gedrag kan zorgen voor problemen in uw omgeving.
U kunt ook bij uzelf onderzoeken of u vaak veel last hebt van stress.
• In welke situatie ontstaat er bij u stress?
Met wie of met wat ervaart u een probleem?
Op welke momenten ervaart u onmacht?
• Welke gevolgen heeft stress op u?
Zijn de gevolgen voornamelijk sociaal, mentaal of fysiek van aard; hoe uit stress zich bij u? Slaat het probleem naar binnen of uit u de stress naar de buitenwereld? Of misschien allebei? Wat zijn de gevolgen van uw reactie op de stress? Voor uzelf, maar ook voor uw omgeving?
Leer uzelf kennen, dat zorgt werkelijk voor minder stress. Ontdek welke situaties bij u stress veroorzaken en hoe u hierop reageert. Door beter zelfinzicht krijgt u een goed overzicht en krijgt u weer grip op de situatie.
Vraag het gratis e-boek ‘7 tips om ziekteverzuim door stress en burn-out te voorkomen’ aan op www.ligtpunt.nl.