4 maart 2014 -
De Vereniging Eigen Huis roept de locale politici op om vóór de gemeenteraadsverkiezingen duidelijkheid te geven over hun plannen met de onroerendzaakbelasting (ozb)
De oproep wordt onderbouwd door een ozb-peiling die Vereniging Eigen Huis de afgelopen maanden hield. Ruim 100.000 huiseigenaren vulden de vragenlijst van deze peiling in. De vereniging stuurt de resultaten op naar 4.000 politieke partijen in alle gemeenten.
Geen hogere ozb bij dalende woningwaarde
Huiseigenaren vinden het bedrag dat ze jaarlijks aan ozb betalen hoog. De helft verwacht dat deze gemeentebelasting de komende jaren fors verder zal stijgen. Uit de peiling blijkt dat daar geen draagvlak voor is.
Meer dan 90 procent vindt het bovendien onbegrijpelijk als de ozb-aanslag van zijn gemeente stijgt, terwijl de waarde van de woning alleen maar daalt. De ozb is wel een geaccepteerde belastingheffing, mits de gemeente onderbouwd verantwoording aflegt over de besteding van het geld. Zo vindt iets meer dan 80 procent het niet acceptabel als de ozb opbrengst gebruikt wordt om gaten in de gemeentebegroting te dichten, en vooral als dat achteraf pas blijkt.
Kiezers verwachten duidelijkheid
Kiezers verwachten hierover van lokale politici openheid en eerlijkheid. Het ozb-beleid van lokale politieke partijen is dan ook voor driekwart van de huiseigenaren belangrijk tot doorslaggevend bij het bepalen van hun stem bij de gemeenteraadsverkiezingen op 19 maart. Bijna twee derde vindt het rechtvaardig als ook huurders meebetalen aan de ozb. Ook zij profiteren van de collectieve voorzieningen die uit de ozb-opbrengsten worden betaald en het is ook niet terecht als de kosten van falend gemeentebeleid via deze belasting worden afgewenteld op huiseigenaren.
Ozb-bijsluiter nodig
Vereniging Eigen Huis wil dat gemeenten ieder jaar een bijsluiter meesturen met de ozb-aanslag. Daarin moet de gemeente verantwoording en uitleg geven over de keuzen bij de besteding van de ontvangen belastinggelden. Directeur Rob Mulder van Vereniging Eigen Huis: "In veel gemeenten hebben huiseigenaren nu geen idee waar het ozb geld aan wordt uitgegeven en helemaal niet waarom ze ieder jaar weer meer moeten betalen. Gemeenten zeggen vaak dat een verhoging nodig is om een bibliotheek of een andere algemene voorziening open te houden, zonder dat wordt gerept over andere keuzen. Vooral als het geld wordt gebruikt om bijvoorbeeld verliezen op grondposities van de gemeente af te dekken moet dat via de ozb-bijsluiter duidelijk op tafel komen".
Ozb-toppers 2011-2014
Landelijk is de ozb sinds de vorige gemeenteraadsverkiezingen in 2010 met gemiddeld 16,7 procent gestegen, terwijl de gemiddelde woz-waarde (Wet waardering onroerende zaken) van woningen in dezelfde periode met 11,9 procent is gedaald. Onbetwiste koploper is de gemeente Gemert-Bakel, waar de ozb in vier jaar tijd met maar liefst 129 procent omhoog schoot. Grootste daler, maar nog steeds een van de duurste gemeenten, is Blaricum. Hier zijn eigenwoningbezitters in dezelfde periode gemiddeld veertien procent minder ozb gaan betalen.
De ozb ontwikkeling en de resultaten van de peiling staan per gemeente op www.eigenhuis.nl/ozbpeiling
Gemeentelijke woonlasten 2014
Vereniging Eigen Huis heeft ook van elke gemeente de woonlastenontwikkeling in 2014 onderzocht. Gemiddeld stijgt de ozb dit jaar met 2,9 procent en de rioolbelasting met 2,2 procent. Daarentegen daalt de afvalstoffenheffing landelijk met gemiddeld 1,0 procent. Ozb-topper in 2014 is Geldermalsen met een stijging van 28,3 procent. De woonlasten per gemeente staan op www.eigenhuis.nl