zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Wenen beste stad voor expats

20 februari 2014 - Amsterdam haalt net niet de top tien in de wereldwijde ranglijst van meest leefbare steden in de wereld. De hoofdstad staat op de elfde plaats. Wenen staat op één. Dat blijkt uit de 2014-editie van het Quality of Living onderzoek van Mercer, onder 460 steden.

Drie van de vijf steden met de hoogste kwaliteit van leven zijn Europees. De hoogst genoteerde Noord-Amerikaanse stad is Vancouver op nummer 5. Op http://www.mercer.nl/leefkwaliteit staat meer informatie over het onderzoek waaronder de top 5 steden per werelddeel.


Hoewel steden in Azië, het Midden-Oosten en Latijns-Amerika aan een opmars bezig zijn, staan deze nog altijd lager in de lijst. De best scorende steden in deze regio’s zijn Singapore (25), Dubai (73) en Pointe-à-Pitre (Guadeloupe, 69).

Top vijf steden met hoogste kwaliteit van leven
1. Wenen, Oostenrijk
2. Zürich, Zwitserland
3. Auckland, Nieuw-Zeeland
4. München, Duitsland
5. Vancouver, Canada
Het Quality of Living-onderzoek geeft werkgevers een beeld van wat een redelijke onkostenvergoeding is voor in het buitenland gestationeerde werknemers. Zulke vergoedingen bestaan meestal uit twee delen: enerzijds een vergoeding om werknemers te compenseren wanneer ze naar een stad met een lagere kwaliteit van leven worden uitgezonden. Het tweede deel is een mobiliteitsvergoeding voor het feit dat werknemers hun leven thuis opgeven om in een ander land aan de slag te gaan.

Diverse factoren bepalen leefbaarheid
Antoni van Huissteden, woordvoerder bij Mercer: "Met ons onderzoek naar de kwaliteit van leven bekijken wij steden vanuit het oogpunt van de expats die er geplaatst zijn. Het vaststellen van een redelijke expatvergoeding is voor veel werkgevers een uitdaging. Er spelen allerlei factoren een rol – deels liggen die voor de hand, zoals een politiek instabiel klimaat, hoge criminaliteit en luchtverontreiniging. Maar er zijn ook verborgen invloeden, bijvoorbeeld hoe makkelijk het is om voor de expat ‘bekende’ producten te krijgen, verkeersdrukte of hoe makkelijk u een kapotte vaatwasser gerepareerd krijgt. U moet rekening houden met zo’n 40 factoren. Als u die allemaal bij elkaar neemt, komt u op een eindscore met extra aanbevelingen per stad voor een redelijke beloning in den vreemde."

Niet-standaard steden
Een opvallende trend is dat ook steden buiten de traditionele expat-steden zich profileren. Van Huissteden: "De economie globaliseert en we zien dat opkomende steden zich proberen te profileren om buitenlandse bedrijven aan zich te binden. Ze pompen enorme hoeveelheden geld in infrastructuur, belastingvoordelen, huisvesting of vestigingshulp. Sommige beginnen serieuze concurrenten te worden voor gevestigde expat-hotspots."

Europese steden: gezondheidsdzorg, infastructuur en recreatie scoren hoog
De top tien bestaat voor een groot deel uit Europese steden. De reden is duidelijk, aldus Van Huissteden: "Europese steden zijn gewoon erg prettig om in te wonen, vergeleken met de rest van de wereld. Onze steden zijn veilig, politiek stabiel en hebben goede infrastructuur. Bovendien is er veel aandacht voor recreatie en is gezondheidszorg betaalbaar en van een hoog niveau. Dat is ook al lang zo, dus bedrijven weten waar ze aan toe zijn. Er zijn weinig veranderingen ten opzichte van vorig jaar."
Tblisi in Georgië is de slechtst scorende Europese stad en staat op de 191e plaats. Andere Europese steden in de bodem vijf  zijn Minsk (189), Yerevan (Armenië, 180), Tirana (Albanië, 179) en Sint Petersburg (168). Een nieuwe, opkomende Europese stad in de lijst is het Poolse Wroclaw. Sinds Polen is toegetreden tot de EU heeft deze stad grote economische groei doorgemaakt en is er fors geïnvesteerd in lokaal talent en infrastructuur.

Noord-, Midden- en Zuid-Amerika: Canada bovenaan, VS scoort middelmatig
Aan de andere kant van de oceaan gooien Canadese steden de hoogste ogen. Vancouver staat wereldwijd op de vijfde plaats, gevolgd door Ottawa (14), Toronto (15), en Montreal (23). De meest leefbare stad in de Verenigde Staten van Amerika is San Francisco en die staat pas op plaats 27. De laagste scores in de regio zijn voor Mexico Stad (122), Detroit (70), St. Louis (67), Houston (66) en Miami (65).
In Latijns-Amerika is er sprake van grote verschillen. Het Guadeloupese Pointe-à-Pitre scoort het hoogst in de regio (69), gevolgd door San Juan (72), Montevideo (77), Buenos Aires (81) en Santiago (93). Van Huissteden: "In Latijns-Amerika is het vooral een relatief stabiel politiek klimaat waar steden punten mee verdienen. Veel zijn ook druk doende om de infrastructuur te verbeteren. Het klimaat is er bovendien erg prettig. De belangrijkste redenen voor lagere scores liggen dan ook vooral in regelmatig voorkomende natuurrampen, economische ongelijkheid en misdaad. Werkgevers ontkomen er niet aan om een fikse compensatie te bieden om dat goed te maken voor hun werknemers."

Zuid-Oost Azië, Midden-Oosten en Afrika
Singapore staat op de 25e plaats van meest leefbare steden. De rest van de Aziatische top vijf gaat naar Japan: Tokyo (43), Kobe (47), Yokohama (49) en Osaka (57). Dushanbe (209) in Tajikistan scoort het laagst. Van Huissteden: "In Azië zien we de grootste verschillen in leefbaarheid. Steden in Zuid-Korea schieten bijvoorbeeld omhoog en juist in deze regio zijn niet-traditionele expat-steden in opkomst. Tegelijkertijd zie je dat bijvoorbeeld in delen van China de luchtverontreiniging echt een wissel trekt op de scores."
In het Midden-Oosten en Afrika is Dubai (73) de meest leefbare stad, gevolgd door Abu Dhabi (78). In Mauritius (Port Louis, 82) en Zuid Afrika (Durban, 85 en Kaapstad, 90) staat de rest van de top vijf. Over het algemeen staan de steden in het Midden-Oosten en Afrika in de lagere regionen van de totale lijst. Baghdad is de hekkensluiter (223). Van Huissteden: "Vooral Afrika is een uitdagende regio voor bedrijven en werknemers. Regionale instabiliteit, politieke aardverschuivingen, onrust onder de bevolking, achterblijvende infrastructuur en natuurrampen zetten een rem op de leefbaarheid in de steden daar. Het is daarbij belangrijk om op te merken dat veel steden er ontzettend fanatiek aan de weg timmeren."

 
 Doorsturen   Reageer  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Luanda, Moskou, Tokyo duurste steden voor expats
 Werknemers vaker in het buitenland aan de slag
 Vijf tips om uw expats tevreden te houden
 Amsterdam goedkoper geworden voor expats
 
 
reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Human Design op de werkvloer voor teameffectiviteit en bedrijfsgroei
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10