19 februari 2014 -
Nederlandse werkzoekenden gebruiken steeds vaker online vacaturesites bij hun zoektocht naar een nieuwe baan (+tien procent ten opzichte van 2010). Ook landelijke en regionale dagbladen worden veel geraadpleegd. Social media wordt door een derde van de werkzoekenden ingezet.
Als een werkzoekende op een vacaturesite eenmaal een interessante vacature heeft gevonden, reageert het overgrote deel per e-mail en nog maar zeventien procent per brief. Dat blijkt uit onafhankelijk onderzoek onder ruim 1.000 panelleden van Millward Brown, in opdracht van VNU Vacature Media.
Na vinden nieuwe baan staat 53 procent nog altijd open voor ander werk
Waar in 2010 81 procent van de werkzoekenden gebruik maakte van online vacaturemedia, is dat in 2014 gestegen naar 91 procent. Van hen gebruikt 82 procent vacaturesites, een stijging van tien procent ten opzichte van de meting in 2010. Veruit de meest geraadpleegde vacaturesite is NationaleVacaturebank.nl (80 procent), op afstand gevolgd door Monsterboard.nl (61 procent) en Werk.nl (51 procent). Wanneer werkzoekenden op een vacature van een vacaturesite reageren, is dat in 77 procent van de gevallen per e-mail. 38 procent van de reacties is direct via de vacaturesite waarop de functie gevonden werd. Ruim een derde van de werkzoekers geeft aan te reageren via de website van de werkgever. Als werkzoekenden eenmaal een baan hebben gevonden, laat 72 procent zijn cv online staan. Van hen geeft 53 procent aan dit bewust te doen, omdat zij altijd benaderd mogen worden voor interessante vacatures.
Werkzoekende zet meerdere kanalen in bij zoektocht nieuwe baan
Naast online vacaturesites gebruikt ruim drie kwart van de werkzoekenden ook vacatures in printmedia. Hoogopgeleide werkzoekenden gebruiken vooral landelijke dagbladen. Werkzoekenden met een MBO-diploma of lager gebruiken eerder regionale dagbladen, omdat zij de locatie van hun nieuwe werkgever belangrijk vinden. Op vacatures in dagbladen of tijdschriften reageren banenzoekers aanzienlijk vaker op traditionele wijze: de helft solliciteert ouderwets per post.
Online vacaturemedia leveren met 69 procent de meeste respons, gevolgd door dagbladen met 53 procent en social media met zeventien procent. Lennard Hoogenraad, algemeen directeur VNU Vacature Media: "We zien dat werkzoekenden zich steeds meer multimediaal oriënteren. Naast online vacaturemedia, worden met name dagbladen en het eigen netwerk ingezet. Hierbij heeft iedere bron zijn eigen functie in het oriëntatieproces en vullen ze elkaar aan."