10 februari 2014 -
De cultuursector is een voorloper in het omgaan met risico's rondom belangenverstrengeling voor bestuur en toezicht. De voorstellen zoals geformuleerd in het wetsontwerp van minister Opstelten inzake Bestuur en toezicht rechtspersonen van 6 februari 2014 komen grotendeels overeen met hetgeen in de Governance Code Cultuur is vermeld.
Zo moet bestuur en toezicht zich richten naar het belang van de organisatie, neemt een bestuurder of toezichthouder met een tegenstrijdig belang niet deel aan de besluitvorming en leggen bestuur en toezicht hun taken schriftelijk vast.
Onderling gesprek
Deze code is in 2013 gepresenteerd door Cultuur-Ondernemen, mede namens vele belanghebbenden in de cultuursector. "De nieuwe Governance Code Cultuur biedt meer dan voorheen aanleiding tot het goede, kritische gesprek tussen bestuur (directie), toezichthouders en stakeholders." Zo onderstreepte minister Bussemaker het belang van de nieuwe code bij de presentatie.
In de code zijn aanwijzingen opgenomen voor de omgang met belangenverstrengeling voor zowel bestuur als toezichthouders. Het belang van de organisatie staat altijd voorop.
Cultuur-Ondernemen benadrukt dat minister Opstelten in de toelichtende stukken ook de goede voorbeelden van bestuur en toezicht kan benoemen. Alle aandacht lijkt nu uit te gaan naar de enkele negatieve voorbeelden terwijl in de cultuursector onbezoldigde toezichthouders met veel inzet en betrokkenheid hun taak verrichten.
De Governance Code Cultuur en de bijbehorende toolkit zijn hier beschikbaar.