Nederlandse overheid neemt (werk)stress niet serieus
5 februari 2014 -
Een derde van alle arbeidsverzuim in Nederland is het gevolg van stress. De geschatte kosten bedragen jaarlijks vier miljard euro. Vandaag, tijdens de officiële start van ‘Alles is gezondheid’, het Nationaal Preventieprogramma van de overheid, spreekt psychiater Bram Bakker zijn zorgen uit over de huidige aanpak van (werk)stress.
"Er is alleen aandacht voor symptoombestrijding," vindt de psychiater. "Zoals het inzetten van medicatie en therapie tegen hoge bloeddruk, verhoogd cholesterol, burn-outklachten en bestrijden van overgewicht. Niet voor een integrale preventieve aanpak. Dat is onacceptabel en een verdere toename van stressverzuim kunnen we ons moreel en financieel niet veroorloven."
Slechte leefstijl
De Nederlandse gezondheidszorg kost 80-90 miljard euro per jaar. Zeker 70 procent van de gezondheidsklachten heeft te maken met een slechte leefstijl. Volgens de psychiater is juist stress de oorzaak van slechte leefgewoontes zoals emotioneel overeten, roken, alcoholverslaving en gebrek aan beweging. Stress mag volgens Bakker niet langer meer gezien worden als een individuele verantwoordelijkheid. Er moet meer overheidsgeld beschikbaar komen. "Het plan van minister Asscher om slechts een miljoen in te zetten tegen werkstress is veel te weinig," vindt hij. "Een dierentuin krijgt per jaar doorgaans meer subsidie. De Nederlandse overheidsuitgaven aan preventieve gezondheidszorg zijn laag vergeleken met andere EU landen."
Bewezen effectief
Het is bewezen dat stressreductie zorgt voor een daling van het metabolisme (tragere hartslag, verlaagde bloeddruk, ontspanning van spieren en ademhaling). "Stress is ongezond, het veroorzaakt lijden en het is duur," zegt Bakker. "Maar in de gezondheidszorg van alledag lijkt men er weinig interesse voor te hebben. Dat moet veranderen. De moderne mens moet zoveel prikkels verwerken, dat er zonder aandacht voor voldoende herstel vanzelf een stress gerelateerd gezondheidsprobleem volgt."
Ik vraag me af hoeveel geld er dan voor nodig is volgens deze man. Er kan altijd wel geroepen worden dat er meer nodig is, maar nergens argumenten waarom er zoveel meer nodig zou moeten zijn. Ik neem aan dat er wel over nagedacht is hoeveel geld er nodig is. Daarnaast is het ook al een hele vooruitgang dat er uberhaupt over wordt nagedacht door Asscher.
Stress kom je in vele hoedanigheden tegen en de één is daar nu eenmaal bevattelijker voor als een ander.
Stress veroorzaakt door ongezonde reductie
Sinds 2008 hebben Balkenende, Bos, Donner, Kamp, en vele anderen, geroepen dat iedereen toch maar vooral zoveel mogelijk zzp-er moest worden. Goed voor de zzp-er, goed voor de economie. Uiteraard golden de criteria de roependen natuurlijk niet. De stress die zij daarmee op de arbeidsmarkt veroorzaakten ging aan hen voorbij. Hun kostje was namelijk allang gekocht.
Veel zzp-ers zijn helemaal geen zzp-ers en het contingent beschikbare FTE, nadat vele werkgevers vooral senior professionals de deur uit hebben gedaan, veroorzaakte enorme stress bij de achterblijvers, bij de zzp-ers, bij de werkgevers, bij de toeleveranciers.
De gevolgen?
Talent kan niet meer worden gevonden. Iedereen heeft een ander idee bij dat talent natuurlijk. En het talent zelf? Dat gaat zich niet voor de volle 100% inzetten onder de huidige constellatie. Ze zijn wel gek. De kans is gewoon groot dat zij na drie maanden er net zo makkelijk weer worden uit gebonjourd.
Stress bij de werkgever
Geen betrokken personeel meer te vinden. Dat is natuurlijk niet zo vreemd als men ziet hoe men met de Human Capital sinds 2008 aan het om gaan is. Dan mag je dat niet eens verlangen.
Stress bij menig politicus
Zij doen maar wat en denken verder weinig tot niet na over de consequenties. Van cohesie en last gelijkmatig verdelen blijkt men nog nooit te hebben gehoord. Men kweelt de ene naa de andere hijgerige hype na maar enige constructie en cohesie? Ver te zoeken. Laat staan enige betrouwbaarheid.
Eens met de intonatie
Van dit artikel maar dan moet je terug naar de bron van die stress en dat zijn momenteel die zeer spastische beweging die menigeen aan het maken is om toch vooral verantwoordelijkheid af te schuiven naar. Participatie samenleving, het grootste 'kul' woord van dit decenium, is niets meer en minder dan de problemen vooral van je afschuiven en heel Amerikaans anderen de schuld geven.
De stress die dat met zich mee brengt?
Dat laat zich raden. De antwoorden op het voorkomen dan natuurlijk ook. Een hele gezonde wetmatigheid zegt namelijk dat vele schouders gelijk meer kunnen dragen dan die enkele waar men nu de verantwoordelijkheid zo graag op afwentelt.
Wil je van de stress af? Dan zou het handig zijn eens een paar stappen terug te doen collectief, en de cohesie van het collectief weer herstellen. en dan ben ik het eens met de auteur van dit stuk.
Betere voorlichting en bekendheid van het onderwerp is zeker zeer belangrijk. De hoge kosten zitten hem naar mijn mening vooral in het ziekteverzuim.
Wat vaak gebeurt is dat de 'patient' al jaren loopt te sukkelen met diverse fysieke klachten (hoofdpijn, hartkloppingen, slecht zicht, spierpijn etc). Ze worden allerlei medische molens doorgewerkt terwijl er steeds niets uitkomt. Wanneer er in een eerder stadium gekeken wordt naar de mogelijkheid van stress als oorzaak kan dit veel tijd, geld en ellende schelen.
Elke investering op dit vlak zal naar mijn mening dubbel en dwars terugverdiend worden.