5 februari 2014 -
Ondanks dat CIO’s zich steeds meer focussen op waardevolle technologische skills binnen de organisatie, zegt negen van de tien CIO’s toch bezorgd te zijn over het behouden van deze hoogwaardige vaardigheden.
Dat blijkt uit het jaarlijkse CIO report van Harvey Nash. 34 procent van de CIO’s geeft zelfs aan ‘zeer bezorgd’ te zijn. Een ruime meerderheid ervaart ‘enige bezorgdheid’ (56 procent). Slechts tien procent maakt zich niet druk over het behouden van deze vaardigheden binnen de organisatie.
Flexibel perspneel
Eén van de oplossingen om een divers palet aan vaardigheden binnen de organisatie te behouden is het inzetten van een flexibel personeelsbestand. Uit het onderzoek van Harvey Nash blijkt dan ook dat het aantal CIO’s dat flexibel personeel inzet, steeds verder groeit. In 2011 was dat nog 24 procent van alle CIO’s, in 2013 gaat het om 28 procent.
Roland Steenvoorde, directeur van Harvey Nash Executive Search: "De aard van technologisch personeel is aan het veranderen. We zien steeds meer flexibel inzetbare medewerkers. Door gebruik te maken van flexwerkers, bent u als organisatie altijd voorbereid op een plotselinge vraag naar een bepaalde vaardigheid. En dat is handig met de snelle veranderingen binnen de ICT-wereld in ons achterhoofd. Met flexwerkers hoeft de CIO zich minder zorgen te maken over het behouden van skills en kan hij zich door middel van een gedegen talentmanagementprogramma richten op de toekomst."
Zelden heb ik een dergelijk tegengesteld stukje gelezen als dit stukje gepreek voor eigen parochie.
Er is maar één manier om kennis en 'hoogwaardige vaardigheden' te borgen. En dat is die binnen de organisatie zien te houden. Dat doe je niet met flexplekken, dat doe je door goede alternatieven te bieden aan mensen met die 'hoogwaardige vaardigheden'.
Dit toont de grove impotentie en incompetentie van mensen zoals Balkenende, Bos, Donner, Kamp en al die anderen die dachten dat de markt omvormen naar het VS model, plots minder duur zou worden.
We hebben het kunnen zien aan de hausse aan faillissementen waarbij menig faillissement aantoonbaar werd veroorzaakt door niet langer meer 'hoogwaardig' productief meer te kunnen zijn.
Talent programma's
Ook dit soort buzzwoorden leid maar heel zelden tot werkelijk aantoonbaar en meetbaar resultaat. In de eerste plaats weet meer dan 95% niet eens werkelijk en natuurlijk talent inzichtelijk te maken en aanvullend weet men dat talent a: niet op waarde te schatten en b: niet te boeien en dus te behouden.
Wil men er als CIO op dit stukje er toe doen? Dan zal men in de allereerste plaats twee zaken moeten borgen.
1. Borgen van kennis
Het opzetten van een eenduidige en eenvoudig programma dat kennis conserveert en borgt
2. Het zoeken naar een manier op talent werkelijk op waarde te kunnen schatten en dat inzichtelijk te krijgen.
Dat laatste is totaal iets anders dan de cumulatie van een cv al of niet aangevuld met een 'momentopname' bepalend assessment testje.
Pas dan ga je echt werk maken van het conserveren van 'Hoogwaardige Kennis en Ervaring'. Zeker niet door het inzetten van flexwerkers.