Sollicitatiebrief schrijven schrikt sollicitanten af
30 januari 2014 -
Uit gezamenlijk onderzoek op twee websites voor sollicitanten onder ruim 1.000 deelnemers bleek dat meer dan de helft van de werkzoekenden moeite heeft met het schrijven van een sollicitatiebrief. Sterker nog, de sollicitatiebrief vormt voor vele sollicitanten een flinke drempel.
Bijna vijftien procent vindt het niet alleen lastig om een motivatiebrief te schrijven, maar wordt zelfs afgeschrikt en aan het twijfelen gebracht om daadwerkelijk te solliciteren. Hiervan besluit bijna twintig procent uiteindelijk helemaal niet te reageren op een vacature. Enkel een grote minderheid ziet volgens het onderzoek een sollicitatiebrief als een interessante uitdaging in plaats van iets lastigs. Het schrijven van een sollicitatiebrief kan moeilijk genoemd worden en werkt zelfs in tijden van crisis en werkloosheid afschrikwekkend. Een motivatiebrief werkt dus in vele gevallen ironisch genoeg démotiverend.
Perfecte sollicitatiebrief
De grote meerderheid van dezelfde peilingsdeelnemers vindt dat de perfecte sollicitatiebrief tussen een half en een heel A4 lang hoort te zijn. Minder dan een tiende denkt dat een goede sollicitatiebrief zo lang mogelijk is. Meer dan de helft vindt de weergaven van zijn of haar capaciteiten en persoonlijke eigenschappen het belangrijkste onderwerp in een motivatiebrief. Ongeveer 27 procent acht dit een uiteenzetting waarom het bedrijf waar er gesolliciteerd wordt zo bijzonder en interessant is. Een minderheid vindt het vermelden van ervaringen in het verleden en een uitleg over hoe er bij de vacature terecht is gekomen het belangrijkst om te vermelden.
Gratis voorbeelden
Bovenstaande gegevens geven aan dat er onduidelijkheid heerst over hoe een goede sollicitatiebrief er precies uit hoort te zien. Over de lengte en onderwerpen die aangekaart moeten worden in een motivatiebrief heerst blijkbaar verwarring. Tevens illustreren deze gegevens dat het moeten schrijven van een sollicitatiebrief afschrikwekkend en demotiverend kan werken voor sollicitanten. Op de deelnemende sites zijn gratis voorbeelden en tips te vinden van motivatiebrieven. Er zijn hier niet alleen tips voor sollicitatiebrieven beschikbaar maar ook voor sollicitatiegesprekken.
Het is natuurlijk van de gekke dat er nog steeds gevraagd wordt om een motivatiebrief!
Wat heb je er aan? Vaak worden die brieven gemaakt met hulp van tekstschrijvers of marketeers die denken iets van werving en selectie te begrijpen.
Een beetje selecteur leest die brieven niet eens, net zoals de doorsnee huisvrouw de reclames in de kranten niet leest.
Selecteren van nieuwe medewerkers doe je op basis van wat iemand kan en die data haal je niet uit een brief of CV.
Gratis voorbeelden van brieven? Och, als ervaren selecteur ken je ze meteen. En dat is erg vervelend voor de kandidaat want de vraag waarom hij/zij de brief van MoL gebruikt wordt niet getraind bij de sollicitatietrainingen.
Daarom werken wij met competentieprofielen, valide getest, voor iedereen gelijk, dan selecteer je op wat iemand kan en dat werkt stukken beter!
Masoud Yakoub
|
|
30
-
01
-
2014
|
10
:
07
uur
Graag even terug naar de realiteit:
Het is niet alleen de sollicitatiebrief die een werkzoekende afschrikt. Het lijkt me verstandig om de vacatures eens door mensen met juiste expertise te laten beoordelen. Ik heb zelf vacatures gezien voor autopoetser en parkeerhulp waarin HBO/WO opleiding wordt vereist.
Ook voor dergelijke functies vereist men een motivatiebrief naast je CV en je sollicitatiebrief.
Werk zoeken is tegenwoordig echt Mission Impossible.
Onze ervaring is dat vaak standaard brieven worden meegezonden of geen. Zonde om deze kans om je reactie gericht kracht bij te zetten te laten lopen. Maak er werk van, keep it simple en dicht bij jezelf! Voor wat betreft 'maak er werk van', trap niet in de valkuil van te snel reageren: (Klik hier) …
Trix Kruger
|
|
30
-
01
-
2014
|
10
:
38
uur
Nog los van het feit dat een schriftelijke kennismaking via een sollicitatiebrief niet ieders voorkeur van communiceren heeft (de een is meer auditief ingesteld, de ander meer visueel en tekstueel), is het in mijn ogen onmenselijk dat gemeentes tegenwoordig bureaus als WorkFast B.V. inhuren die bijstandsgerechtigden verplichten tot 5 sollicitatiebrieven of meer per dág! Als hieraan niet wordt voldaan, kunnen mensen gekort worden op hun uitkering met alle gevolgen, zoals schulden etc. van dien. Onder dwang solliciteren werkt niet!
De huidige tijd vraagt om heel andere methoden en vaardigheden om nieuw werk te vinden dan brieven schrijven!
De kwaliteit van de recruitment bureaus is ook ronduit schrikbarend! Ik snap vaak niet hoe organisaties de inkoop van de belangrijkste productiefactor over laten aan deze bureaus.
Masoud heeft wat dat betreft een punt, naast het feit dat hij het nadeel van zijn naam heeft, de sorteerders leggen hem al snel op de stapel ''weggooien''.
Wat betreft de gemeentes, wij proberen de gemeentes te overtuigen dat ze voor een andere aanpak moeten kiezen. Breng de competenties van werkzoekers in kaart, zoek daar beroepen bij en help mensen om een baan te vinden in dat beroep. Besteedt daarnaast het geld dat nu aan incompetente organisaties kado wordt gedaan aan gerichte opleidingen voor mensen. Daar bereik je heel wat meer mee dan turven of iemand wel brieven stuurt.
Annelies
|
|
30
-
01
-
2014
|
11
:
40
uur
Wat een onzin dat sollicitatiebrieven schrijven niet meer van deze tijd is. Ik ben zelf werkloos en moet ook brieven schrijven. Eerlijk gezegd ben ik juist blij als om een motivatie wordt gevraagd. Dat zorgt ervoor dat 'CV drukkers' meer buiten beeld blijven en dat alleen met de meer serieus geïnteresseerden de competitie aangegaan hoeft te worden. (Ik begrijp wel waarom op een vacature + 200 kunnen reacties zijn.) En ja, ik druk ook liever alleen op een knopje en maak ik ook gebruik van standaardbrieven, maar wel mijn eigen. Recentelijk was bij Radar? een onderzoek naar de kwaliteit van gekochte standaardbrieven. Die was erbarmelijk. Een brief dwingt tot nadenken wat de werkelijke motivatie is en dwingt de vacature echt goed door te lezen en het bedrijf te beoordelen. Dan blijkt dat de functie soms helemaal niet geschikt voor me is. Een brief helpt om kracht bij te zetten wat je niet in je CV kwijt kan. Mijn uitgangspunt is dat is ik dit niet binnen een uur geschreven heb, dan moet ik me nu al te veel plooien, dat kan niet goed zijn. Geen punt om er moeite in te steken, maar dan verwacht ik ook wel een serieus antwoord terug wat meestal (soms met wat meer moeite) ook wel het geval is.
Enerzijds kan een motivatiebrief wel onderscheidend zijn, maar er moet naar mijn mening niet te zwaar aan getrokken worden. Daarnaast zijn vacatures inderdaad niet altijd even duidelijk (qua vereisten) en wordt er naar een soort supermens gezocht die niet bestaat (jong maar toch minstens 5 jaar ervaring, hoe kan dat dan?).
@kim, helemaal mee eens! Geen aandacht geven aan die Ad, die heeft geen brief en CV nodig, hij stuurt heel NL gelijk z'n competentieprofiel en weet dan genoeg.... Ik denk gratis omdat hij zich zo stoort aan malafide W&S bureaus. Voor alle werkzoekenden die serieus een baan zoeken: steek een beetje tijd in een beknopte maar duidelijke motivatie. Pak die kans, een kans op een nieuwe baan!
@Edwin
Goed dat je kwaad wordt, laat meteen zien dat je het fout hebt. Want je competentieprofiel laten zien kan inderdaad gratis en voor niks en selecteren op competenties heeft nu eenmaal de toekomst, daar Ton Wilthagen er maar eens op na.
@Kim
Natuurlijk maak ik een beetje reclame voor onze eigen ontwikkeling.
En je geeft zelf aan dat de huidige manier van selecteren niet objectief is!
En wat betreft de kwaliteit van de recruiters zijn de cijfers duidelijk, 70% van de plaatsingen is fout! Dat is een nog hogere foutmarge dan de belastingdienst!
Door zo'n belang te hechten aan een subjectief element als een motivatiebrief, zet je meteen een aantal mensen met minder linguistisch talent meteen op de hoop waar je de 45+er, de 25-ers, Mohamed, Said en vele anderen bij voorbaat neerlegt.
Daarnaast wordt je gevoelig voor fraude, want veel motivatiebrieven worden gewoon van internet gejat en overgeschreven of zelfs door dure tekstschrijvers gemaakt (die ook knippen en plakken.).
Mensen die geen moeite doen, nemen ook niet de moeite een (gratis) profiel aan te maken bij ons, per slot kost het maken van de testen heel wat tijd.
Het wordt gewoon tijd dat het amateurisme bij het inkopen van talent een halt wordt toegeroepen!
Kim Hermans
|
|
30
-
01
-
2014
|
17
:
36
uur
Ad, je hebt nu in alle drie je reacties Agamedes gepromoot. Wij van wc-eend adviseren wc-eend?
Het gaat om de dagelijkse praktijk natuurlijk. Als recruiter die inderdaad eerst globaal de CV's scant, heb ik vaak meegemaakt dat een hiringmanager de motivatie wél belangrijk vindt. Dus bij veel sollicitanten met een gelijkwaardig profiel, zal degene met een goede sollicitatiebrief zeker meer kans maken uitgenodigd te worden. Overigens sluit het één het ander niet uit: in het gesprek zelf komen de competenties aan bod.
Daarnaast: dat er door recruiters met een slechte motivatie afgewezen wordt (feit), zou niets moeten afdoen aan de moeite die een sollicitant voor een vacature doet. Als je die mentaliteit hebt, kun je het solliciteren beter laten. Zo staat de arbeidsmarkt er op dit moment nou eenmaal voor en als je niet de mogelijkheid hebt om daar invloed op uit te oefenen, kun je je beter aanpassen (als je de baan tenminste wilt). Kwestie van 'wil je gelijk of wil je geluk'.
Kim Hermans
|
|
31
-
01
-
2014
|
10
:
15
uur
Ad, ik ben je post kwijt waarin je Annelies nogmaals probeert te overtuigen van de toegevoegde waarde van Agamedes?
Om te reageren op jouw laatste commentaar: ik heb nergens gezegd dat de huidige manier van selecteren niet objectief is, dus waar die conclusie vandaan komt? Ik hecht qua objectiviteit juist meer waarde aan een goed gesprek met beproefde interviewtechnieken waarin je de mens leert kennen dan aan een online testje.
Je hebt een lage pet op van de professionaliteit van de mensen die de brieven en CV's beoordelen. Je zult wel vrienden maken als je je tools moet verkopen aan die inkopers van talent die je amateurs noemt. Ik wens je er succes mee.
Masoud Yakoub
|
|
1
-
02
-
2014
|
14
:
16
uur
Voor iedereen die beweert objectief te zijn, ik heb in 2 jaar tijd gereageerd op 194 vacatures waarbij ik aan ALLE vereisen voldoe, ruim 70 waarbij ik niet voldoe aan de reisafstand, en hier en daar vacatures die net iets beneden mijn niveau en sommige die net iets boven mijn niveau liggen. Geen een uitnodiging voor een gesprek. Op al deze sollicitaties heb ik tot op heden 2 redenen doorgekregen:
1. Voldoet niet aan het bedrijfsprofiel
2. Voldoet niet aan het functieprofiel
Het leuke is dat ruim de helft me vervolgens uitnodigt voor een gesprek, als ze mijn brief en CV met een typisch Nederlandse naam ontvangen.
Er zijn altijd verborgen vereisten bij een vacature en de recruiters helpen daar aan mee, want ze zijn voor hun begrip 'klantgericht' bezig en willen hun 'klanten' niet kwijt raken.