zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

'Herverdeling arbeid nodig'

29 januari 2014 - Volgens trendwatcher Adjiedj Bakas krijgen we in de nabije toekomst op het vlak van de arbeid te maken met een aantal zaken en verschuivingen.

Bakas noemt in dit kader: minder betaald werk, minder vaste arbeidscontracten en verdergaande flexibilisering, steeds meer mensen die al 'hosselend', dus via allerhande klusjes, hun inkomen bij elkaar scharrelen en meer onbetaald werk omdat de overheid terugtreedt.


Op basis van dit alles kan worden aangenomen dat veel mensen die nu nog een middeninkomen hebben, gaan terugvallen in de onderklasse, wat voor armoede en sociale onrust gaat zorgen. De meeste banen gaan namelijk verloren in de middenklasse. Adjiedj Bakas pleit daarom voor een basisinkomen voor alle Nederlanders.

Hoe dat te betalen?
De overheid zal door het afschuiven van bijvoorbeeld zorgtaken richting de burger goedkoper uit zijn. Mantelzorgen wordt straks normaal. De zorgsector kan zo tot wel 70 procent goedkoper worden, en door burgerrechtspraak kan de rechtsstaat eveneens tientallen procenten goedkoper worden. Wordt het land opgedeeld in 10.000 mini-gemeenten met burgerzelfbestuur, naar Zwitsers model, dan kan de overheid ook minimaal 50 procent goedkoper werken. De burgers gaan zo meer onbetaald werk doen in onder andere lokaal bestuur, lokale rechtspraak en zorg. De transitie van big government naar big society is op die manier een feit.
Daarnaast zou een basisinkomen voor iedereen bekostigd kunnen worden via een tech-taks, dat wil zeggen via nieuw te creëren belastingheffingen op robots, supercomputers, arbeidsbesparende softwareprogramma's en andere IT-gerelateerde productiemethoden. Deze nieuwe belastingen moeten voor een belangrijk deel de opvolger van de verzorgingsstaat financieren.

En hoe moet de Nederlander rond gaan komen van een basisinkomen?
- Mensen gaan zich steeds meer richten op geld besparen, bijvoorbeeld door werk dat voordien werd uitbesteed, zelf te gaan doen;
- Er komen steeds meer mogelijkheden om goedkoop te leven, bv omdat huizen energieneutraal worden;
- In de ruil- en deeleconomie gaan straks steeds meer producten en diensten van de hand zonder dat daar geld aan te pas komt. Een advocaat en een bouwvakker ruilen bijvoorbeeld een juridische dienst tegen een bouwklus. Een auto zal steeds vaker worden gedeeld, in plaats van particulier aangeschaft;
- Basisinkomen plus hosselen en kosten drukken vormt dan het inkomen van menig Nederlander.
- Solidariteit in kleine kring wordt steeds belangrijker. Dat kan op informele wijze worden vormgegeven, bijvoorbeeld in de vorm van een familie of vriendenkring die voor elkaar zorgen wanneer dat nodig is, maar het kan ook formeler, bijvoorbeeld via het opzetten van coöperaties.

Ambitie en geluk
Bij dit alles vormt de afweging tussen ambities en toekomstverwachtingen enerzijds, en geluk anderzijds, een belangrijk gegeven de komende jaren. Een grote groep jongeren lijkt nu al een voorschot te nemen op de nieuwe situatie. Zij kiezen namelijk niet voor status en inkomen maar voor geluk. Dat bleek eens te meer uit een door Coca-Cola onder Nederlandse jongeren (tussen tien en 29 jaar) uitgevoerd onderzoek, waaruit bleek dat zij vaak geen flitsende carrière of veel geld ambiëren, maar eerst en vooral een gelukkig gezinsleven.

 
 Doorsturen   2 reacties  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 'Facebook is geen goede informatiebron voor recruiters'
 Dreigend ontslag? Zeven tips om uw toekomst te regelen
 Robotisering van automatisering plaatst outsourcing in totaal nieuw perspectief
 Onze welvaart behouden vereist meer inzet van robots
 
 
reacties
 
Kees Kamsteeg  |   | 
30-01-2014
 | 
16:32 uur
Uit recent onderzoek van de Intelligence Group in Rotterdam bleek o.a. dat er een steeds groter spanningsveld ontstaat tussen ''flexibilisering, employability/mobiliteit van werkgevers enerzijds en zekerheid en primaire arbeidsvoorwaarden voor werknemers anderzijds''.
Kortom, werkgevers willen minder vaste contracten en werknemers zoeken meer vastigheid in het werk. Ontwikkelingen die niet op elkaar aansluiten en voor grote onrusten en onzekerheden kunnen zorgen naar mijn idee, naast nog meer ''korte-termijn-denken en handelen''.

Ik stel dan ook mijn vragen bij de mate van betrokkenheid tussen de werkgever en werknemer als dit ook echt gaat doorzetten en daarmee gepaard gaande de kwaliteit van het werk en uiteindelijk het bedrijfsresultaat.

Een prachtige kans echter ook voor bedrijven die hun medewerkers wel meer zekerheid c.q. langdurige contracten kunnen bieden en zo goed en gekwalificeerd personeel binnen kunnen halen en binden.

Wellicht gaat hier ook gelden, ''je oogst wat je zaait'' ...

De onderzoeksgegevens van Intelligence Group zijn trouwens vanaf 7 februari en na het seminar van 11 februari te vinden via hun website (Klik hier)
Will  |   | 
30-01-2014
 | 
16:35 uur
Juist, en als we dat dan ook combineren met een basisinkomen en we schaffen al die onzinnige toeslagen en verschillende uitkerings- en aanvullingssystemen af wordt de wereld een stuk eenvoudiger, besparen we vele miljarden aan onnodige werk en voorkomen we een hoop ellende en frustratie. Kan tenminste iedereen normaal en fatsoenlijk aan het werk voor de uren die er te vergeven zijn.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Human Design op de werkvloer voor teameffectiviteit en bedrijfsgroei
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10