Nederlandse werknemer spreekt niet snel van carričre
23 januari 2014 -
Uit een internationaal onderzoek in opdracht van Monsterboard blijkt dat veel Nederlandse werknemers hun baan als werk zien en niet als carrière. Tweederde van de Nederlandse werknemers bestempelt hun huidige betrekking als ‘slechts een baan’ en niet als onderdeel van hun carrière.
Opvallend is dat jongere generaties veel vaker spreken over een carrière dan ouderen. In Frankrijk spreekt maar liefst 70 procent van alle werknemers over een carrière.
Baan of carrière?
Het onderzoek werd door GfK in zeven landen uitgevoerd. In totaal werden 8000 medewerkers ondervraagd, waarvan 500 in Nederland. Aan hen is gevraagd of zij hun huidige werk zien als ‘slechts een baan’ of als onderdeel van hun carrière. Uit de resultaten blijkt dat vooral de Fransen en Canadezen (respectievelijk 70 procent en 69 procent) spreken van een carrière. Duitsland scoort uitzonderlijk laag in het onderzoek, slechts 25 procent van de Duitse werknemers spreekt in hun huidige rol van een carrièrepad. Nederland eindigt met 38 procent op de voorlaatste plaats.
1. Frankrijk (70 procent)
2. Canada (69 procent)
3. Verenigde Staten (57 procent)
4. Verenigd koninkrijk (43 procent)
5. India (43 procent)
6. Nederland (38 procent)
7. Duitsland (25 procent)
"Cultuureigenschappen in de verschillende landen hebben invloed op het begrip carrière, Duitsers staan er bijvoorbeeld om bekend harde werkers te zijn, maar spreken niet gauw over een carrière. Ook Nederlanders zijn over het algemeen bescheiden van aard," aldus Gian Zandonà, Managing Director Monsterboard.
Leeftijd en inkomen maken het verschil in Nederland
Uit het onderzoek blijkt dat jongere generaties eerder van een carrière spreken dan oudere generaties, 44 procent van de Nederlanders tussen 25 en 34 jaar ziet hun huidige rol als onderdeel van hun carrière. In de leeftijdsgroep 34–65 jaar daalt het percentage carriertijgers naar 34 procent. Verder blijkt uit het onderzoek dat het inkomensniveau een belangrijke rol speelt in de carrièregezindheid, grootverdieners (53 procent) spreker in hun huidige rol vaker van een carrière dan middelgrote (29 procent) en lagere inkomens (23 procent).
Groei en ontwikkeling
"Het is goed om te zien dat jongere generaties enthousiast de arbeidsmarkt op gaan met het doel een succesvolle carrière te starten," zegt Zandonà. "Het is daarbij belangrijk om open minded te blijven, zodat kansen en uitdagingen wel gezien blijven worden. En als u echt geen carrièreperspectief ervaart in uw huidige omgeving, is het misschien tijd om uw ogen wat extra open te houden. Een carrière kenmerkt zich door meer groei en ontwikkeling en dat is iets wat veel medewerkers als zeer belangrijk en motiverend ervaren in hun werk".