zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Nederlandse werknemer accepteert oneerlijk salaris niet

14 januari 2014 - Uit een internationale peiling van Monsterboard blijkt dat de meeste Nederlandse werknemers (78 procent) het gesprek aangaan met hun werkgever, wanneer zij van mening zijn dat hun salaris lager is dan het zou moeten zijn.

Vier op de tien (41 procent) geven hierbij aan een salarisverhoging te eisen. 37 procent confronteert de werkgever niet alleen met een mogelijk oneerlijk salaris, maar gaat tegelijkertijd op zoek naar een nieuwe baan.



Confrontatie
De peiling is ingevuld door 7.800 bezoekers van de website. Aan hen is gevraagd wat ze zouden doen als ze erachter komen dat hun salaris lager is dan dat van collega’s. Uit de resultaten blijkt dat vooral Europeanen en Amerikanen de confrontatie zoeken met hun werkgever. Franse (49 procent) en Amerikaanse werknemers (46 procent) eisen het vaakst een salarisverhoging, terwijl Aziaten en Indiërs het gesprek liever uit de weg gaan.

Klap in gezicht
"Wanneer uerachter komt dat u minder betaald krijgt dan collega’s die hetzelfde werk doen, kan dat aanvoelen als een klap in het gezicht," zegt Ron Katzenbauer, online carrièrecoach van Monsterboard.nl. "Het is belangrijk om eerst even afstand te nemen van wat u hebt gehoord en niet impulsief te handelen. Denk na over de rol van factoren als senioriteit en de duur van de bestaande arbeidsrelatie. Als u het bespreekbaar maakt bij uw leidinggevende, zorg dan dat u alle feiten op een rij hebt. Vergelijk uw salaris bijvoorbeeld met uw peers, dat kan bijvoorbeeld hier: Monsterboard Loonwijzer. Realiseer dat er een verschil is tussen uw droominkomen en een eerlijk salaris. Wanneer u zich na een gesprek met uw baas over het verschil in inkomsten nog steeds ondergewaardeerd voelt, kunt u gaan nadenken over eventuele vervolgstappen."

Cultuurverschillen bepalen reactie
Aziatische en Indiase respondenten geven vaker dan gemiddeld aan geen actie te ondernemen bij een oneerlijk salaris en alleen hun beklag te doen in huiselijke kring. Dat geldt voor elf procent van de Aziaten en dertien procent van de Indiërs. Slechts vijf procent van de Nederlanders geeft aan te klagen zonder actie te ondernemen. Canadese en Duitse werknemers zijn het meest resoluut en gaan, zonder de confrontatie aan te gaan met hun leidinggevende, direct op zoek naar een nieuwe baan; dit geldt voor 27 procent van de Canadezen en 26 procent van Duitsers. Amerikaanse werknemers kiezen het minst vaak voor deze optie (2,3 procent). In Nederland kiest zeventien procent van de werknemers ervoor om zonder wat te zeggen over de onvrede direct op zoek te gaan naar een nieuwe baan.

 
 Doorsturen   Reageer  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 CEO levert zestien procent salaris in
 Salaris bespreken met collega’s steeds minder taboe
 Nederlander levert graag loon in voor beter pensioen

 Salarisbevriezing voor een derde topconsultants
 
 
reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10