3 januari 2014 -
Een mens moet werken om te leven en niet omgekeerd. Dat lijkt des te meer waar te zijn nu Fins onderzoek aantoont dat langdurige werkloosheid met name mannen sneller doet verouderen. Dit schrijft 6minutes.be.
Onderzoekers van het Imperial College in Londen en de Finse Universiteit van Oulu ontdekten dat mannen bij langdurige werkloosheid sneller verouderen. Dit bleek niet zozeer uit hun hoeveelheid grijze haren, wel door de lengte van hun zogeheten telomeren te meten. Telomeren zijn structuren die aan het einde van de chromosomen liggen en de genetische code beschermen tegen beschadiging. Met de leeftijd worden de telomeren korter. Werkloosheid zou dit proces bij mannen versnellen.
DNA
De onderzoekers baseerden zich op DNA van 5.620 mannen en vrouwen geboren in 1966. De metingen van de telomeren gebeurde in bloedstalen die in 1997 werden afgenomen, op het moment dat de deelnemers aan het onderzoek 31 jaar oud waren. Bij mannen die in de periode voorafgaand aan het onderzoek meer dan twee jaar werkloos waren, werden twee keer vaker korte telomeren gemeten dan bij mannen die hadden gewerkt. Andere sociale, biologische en gedragsmatige factoren werden mee verrekend zodat ze konden worden uitgesloten als oorzaak van de snellere 'veroudering'.
Het verschijnsel werd niet bij de vrouwen opgemerkt. Misschien hebben bezigheden in een gezin in dit geval een beschermend effect. Ook waren minder vrouwen in die periode als werkloos geregistreerd.
Psychisch welzijn
Behalve biologisch, is werken ook belangrijk voor het psychisch welzijn. Professor Toon Vandevelde, filosoof, econoom en hoogleraar aan de KULeuven, beschrijft het weldadig effect van werken als volgt: professionele arbeid structureert de dag en levert sociale contacten op die belangrijker zijn voor een geluksgevoel dan occasionele contacten. Afgedankt worden is dan ook een ramp, vooral voor mannen van middelbare leeftijd en voor hoger opgeleiden. Zelfs als de reden puur economisch is, wordt het nog gevoeld als teken van overbodigheid.
Bron:6minutes.be
Werkt geeft naast inkomen, voldoening en (meestal) vreugd. Het is daarom een goede zaak dat het kabinet in het nieuwe ontslagrecht (beoogde ingangsdatum 1 juli 2015) inzet op werk naar werk ( bijv. via de transitievergoeding) in plaats van slechts een (ruime) ontslagvergoeding.
Maar uiteraard kan ook vrijwilligerswerk voldoening en waardering geven.