zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

België een van de meest aantrekkelijke landen voor kennismigranten

30 december 2013 - België behoort tot de meest aantrekkelijke landen voor kennismigranten. Dit dankzij de snelheid, lage onderhoudskosten en toegankelijke voorwaarden voor het verkrijgen van een werkvisum. Omwille van het groeiende belang van de kenniseconomie is het voor landen cruciaal om kennis aan te trekken.

Dat blijkt uit de tweejaarlijkse vergelijkende immigratiestudie van Deloitte, zo meldt 6minutes.be. Eerdere edities van Deloitte’s vergelijkende migratiestudie toonden aan dat België op Europees vlak het beste scoorde. Samen met de Scandinavische landen zit België nog steeds in de kopgroep van landen die een efficiënt en laagdrempelig beleid voeren.



Snelheid doorslaggevend
Het onderzoek toont aan dat het Belgische migratieproces één van de snelste is: een werkvisum wordt gemiddeld al na twee tot drie weken afgeleverd. Alleen Finland en Portugal doen dat sneller, terwijl in Oostenrijk, Spanje of Italië de procedure tot vier maanden kan duren. De regionale verschillen die vroeger kenmerkend waren voor België, zijn ondertussen verdwenen. Zo wordt een werkvisum voor een buitenlandse hooggeschoolde werknemer tegenwoordig ongeveer even snel afgeleverd in Vlaanderen als in Brussel of Wallonië.
Ook wat de andere voorwaarden voor kenniswerkers betreft, zoals minimumsalaris en opleidingsniveau, is België laagdrempelig te noemen. Vooral in vergelijking met de andere West-Europese landen, want daar moeten kenniswerkers aan zwaardere voorwaarden voldoen om tot de arbeidsmarkt te worden toegelaten.

Impact nationale wetgeving
Voor het eerst omvat het vergelijkende onderzoek ook informatie over de impact van Europa op de nationale wetgevingen op het gebied van kennismigratie. Sinds vorig jaar is in de meeste Europese landen de ‘Blue Card’ geïntroduceerd als gevolg van de implementatie van een Europese richtlijn. De impact hiervan blijkt echter erg beperkt te zijn. "Voor internationale bedrijven is de Europese Blue Card, ooit gelanceerd als reactie op de Amerikaanse Green Card, geen succes. Het duurt meestal langer om een dergelijke Blue Card te bemachtigen, en men kan er maar in één land mee werken, hoewel de naam anders doet vermoeden," zeggen Erwin Vandervelde, partner bij Deloitte, en Matthias Lommers, senior manager bij Deloitte. "Samen met de richtlijnen over de ‘Single permit’ en de ‘Intra-Corporate Transferees’, is de Blue Card wel een opstapje naar een verder geharmoniseerd Europees migratiebeleid."


Bron: 6minutes.be
 
 Doorsturen   Reageer  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Innovatie-economie? Begin met het faciliteren van talent in onderwijs!
 Vier consequenties van de gewijzigde expatregeling
 Rinnooy Kan luidt noodklok over kenniseconomie
 Versterking kenniseconomie vraagt scherpere keuzes
 
 
reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Human Design op de werkvloer voor teameffectiviteit en bedrijfsgroei
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10