zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Angst voor ontslagrondes belangrijkste reden voor opstappen medewerkers

19 december 2013 - De onrust in de arbeidsmarkt zorgt voor een opvallende tegenstelling in het gedrag van medewerkers. Aan de ene kant signaleren HR-managers dat het vrijwillig vertrek toeneemt, met als belangrijkste reden voor het vertrek de angst voor ontslagrondes (42 procent).

Aan de andere kant zien zij dat mensen blijven zitten vanwege de moeilijke arbeidsmarkt. De HR-managers geven aan dat het grootste deel (65 procent) van de bedrijven bereid is goede medewerkers een tegenvoorstel te doen als zij willen vertrekken. Dit blijkt uit onderzoek in opdracht van Robert Half. De ervaring leert echter dat de meeste medewerkers een tegenvoorstel naast zich neerleggen.



Nieuwe uitdaging
Bijna driekwart (71 procent) van de HR-managers is bezorgd dat hun toptalenten kiezen voor een nieuwe uitdaging. De belangrijkste redenen voor vrijwillig vertrek van medewerkers zijn bezorgdheid over de prestatie van het bedrijf (65 procent), slechte werk-privé balans (47 procent) en stagnerende carrière vooruitzichten (26 procent). Opvallend is dat 69 procent van de HR-managers de redenen waarom werknemers vertrekken terecht vinden. Toch zorgen de vertrekkende toptalenten voor onrust en ziet twintig procent van de ondervraagden zich vaker dan vijf jaar geleden genoodzaakt een tegenvoorstel te doen. Een aantrekkelijk tegenvoorstel wordt gezien als een belangrijk wapen in de ‘war for talent’ om de toptalenten te behouden. Toch leert de ervaring dat de meeste medewerkers dit voorstel naast zich neerleggen als het niet interessant is.
"Op dit moment is het zeer belangrijk voor bedrijven die hun toptalenten willen behouden, dat zij het vertrouwen versterken. De medewerkers moeten weten dat, hoewel het een moeilijke tijd is, het bedrijf er alles aan doet de toekomst en concurrentiepositie van het bedrijf veilig te stellen. Hierover open communiceren en de tijd nemen zijn de beste manieren om aan dit vertrouwen te werken," vertelt Stephan Renken, directeur Robert Half Nederland.

Een aantrekkelijk tegenvoorstel
Blijft de angst bestaan, dan is een tegenvoorstel het laatste redmiddel voor bedrijven om een vertrekkende medewerker te behouden. Het is hierbij verstandig eerst na te gaan bij de medewerker wat de redenen zijn voor zijn vertrek. Met deze informatie is het mogelijk een aantrekkelijk tegenvoorstel te doen en de medewerker zoveel mogelijk tegemoet te komen. Hoe aantrekkelijker het voorstel, hoe groter de kans dat de medewerkers het tegenvoorstel accepteert. Een aantrekkelijk tegenvoorstel bestaat meestal uit meer flexibiliteit (45 procent), een hoger salaris (44 procent) of extra verantwoordelijkheden (38 procent). In slechts een aantal gevallen wordt ervoor gekozen een auto van de zaak (zeven procent) of extra vrije tijd (twaalf procent) op te nemen in een tegenvoorstel.
"Hoewel veel bedrijven een tegenvoorstel doen, zien we dat ze eigenlijk al 'te laat' zijn. Daarom is het verstandig voor managers om goed in de gaten te houden welke onzekerheden en wensen er leven bij medewerkers. Wellicht kan het vrijwillig verloop voorkomen worden door al eerder arbeidsvoorwaarden aan te bieden die anders bij een tegenvoorstel zouden worden gedaan," aldus Renken.

 
 Doorsturen   Reageer  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Dreigend ontslag? Zeven tips om uw toekomst te regelen
 Ontslagvergoeding? Goudenhanddruk? Wat moet ik ermee?
 Kwart medewerkers bang voor ontslag
 Nederlandse werknemer heeft geen plan B bij ontslag
 
 
reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10