Ziekteverzuim sterk terug te brengen door vroegtijdige signalering
18 december 2013 -
Organisaties kunnen hun ziekteverzuim vaak met een kwart of meer terugbrengen door de aard en omvang van het verzuim beter in beeld te brengen.
Dit stelt Raet op basis van een business case gebaseerd op bedrijven met 1.000 medewerkers en vier procent verzuim. "Dat levert al snel vijf ton per jaar op," zegt Cees van den Heijkant, CEO van Raet.
Inzicht in verzuim
Van den Heijkant stelt dat goed inzicht in ziekteverzuim een basisvoorwaarde is om het verzuimpercentage terug te brengen. "Door snelle signalering van opvallende of afwijkende patronen kunt u deze door managers vroegtijdig laten aankaarten bij medewerkers of op het niveau van de afdeling. Denk aan iemand die vaak ziek is in een bepaalde tijd van het jaar of op een bepaalde dag in de week. Maar ook bijvoorbeeld aan een afdeling waar veel rugklachten voorkomen of een organisatie waar medewerkers vaak overspannen zijn. Goede verzuimsoftware maakt zulke patronen eenvoudig en snel zichtbaar."
Gesprek
Organisaties die verzuim snel inzichtelijk maken, faciliteren managers eerder en beter om het gesprek aan te gaan met medewerkers. Van den Heijkant: "Is er bijvoorbeeld in de privésfeer een trigger van het verzuim? Heeft het te maken met de arbeidsomstandigheden op een afdeling? Met individueel gedrag? Allemaal zaken die mee kunnen spelen. Hoe eerder ze worden uitgesproken, hoe sneller een passende oplossing in beeld komt. Dat bespaart kosten: er hoeft geen vervanging worden ingehuurd en werknemers zijn productiever."
Digitale dossiers
Digitale, centrale dossieropbouw rond verzuim bespaart eveneens tijd en kosten. "Alle betrokken partijen, zoals de arboarts, de manager en de HR-medewerker, hebben hierdoor op elk moment rechtstreeks toegang tot de informatie die zij nodig hebben," zegt Van den Heijkant. "Zo voorkomt u dat betrokkenen onnodig tijd kwijt zijn met het zoeken of doorsturen van dossiers." Alle personen die een rol hebben in het verzuimanagement, werken in een afgeschermde omgeving en hebben alleen toegang tot de voor hen geautoriseerde informatie.
Verzuimmanagement is tijdvreter voor HR-managers
Uit de jaarlijkse HR Benchmark van Raet en TNS Nipo blijkt dat de tijd die HR-managers besteden aan verzuimmanagement niet in balans is met de prioriteit die zij eraan geven. Het onderwerp komt op nummer tien op hun prioriteitenlijst, terwijl het op nummer twee komt van zaken waaraan ze de meeste tijd kwijt zijn. Van den Heijkant: "Efficiënter verzuimmanagement is hierop het antwoord. Organisaties laten dit liggen omdat ze tegen de implementatie opzien en er geen prioriteit aan geven. Maar de eenmalige tijdsinvestering die de implementatie vraagt, verdient zich binnen een paar maanden terug."