16 december 2013 -
Diefstal blijkt aan de orde van de dag op de Nederlandse werkvloer. Ruim één op de vier (26 procent) Nederlandse mannen steelt wel eens van zijn werkgever. Achttien procent van de vrouwen heeft wel eens iets gestolen van de werkgever.
Wanneer zij een collega betrappen op diefstal, geeft de helft van de Nederlandse werknemers aan dat zij zwijgen, tenzij het in hun ogen écht erg is. Dit blijkt uit onderzoek van NationaleVacaturebank onder 2.136 respondenten naar diefstal op de werkvloer.
Jongeren stelen het minst
Van de ondervraagden zegt 22 procent weleens iets te hebben gestolen op het werk. Jongeren onder de 25 jaar stelen met achttien procent het minst vaak. Werknemers tussen 35 en 45 jaar blijken het meest te stelen (25 procent). Op de vraag wat de ondervraagden zouden doen als een collega op diefstal wordt betrapt, zegt één op de tien dit direct aan de baas te vertellen. 40 procent vertelt het alleen als het écht niet door de beugel kan. Nog eens tien procent vindt dat het niet zoveel uitmaakt en laat de collega ermee weg komen.
Pennen en printpapier meest gestolen kantooritems
Nederlandse werknemers blijken met name pennen en printpapier te ontvreemden op hun werk. Ook relatiegeschenken en kantoorartikelen zoals nietmachines zijn populaire items als het gaat om diefstal op het werk. Joop Uitendaal van NationaleVacaturebank: "Veel mensen vinden dat het zonder toestemming meenemen van een pen of printpapier wel moet kunnen. Maar het blijft diefstal, hoewel dit heel onschuldig lijkt."
Dat valt volkomen in het niet in vergelijking met de jaarlijkse verrijking door de top. 10% salarisverhoging in de top als de werknemers loonmatigen? Bonussen van miljoenen? Dat is pas diefstal, maar dan van de loonmatigende werknemers.
Hoewel veel werknemers het 'gewoon' vinden om af een toe een pen, pak papier of een andere klein 'ding' mee te nemen van de baas, is een forse waarschuwing op zijn plaats. Een dergelijk gedrag is - hoe verklaarbaar wellicht ook - meestal voldoende reden voor ontslag op staande voet. De rechtspraak staat bol van voorbeelden hiervan, zoals ontslag om een paar pinda's, een krentenbol of een plakje kaas.
En zoals bekend: bij ontslag op staande voet heb je geen recht meer op salaris, maar ook niet op een (ww)uitkering!
Edwin van Jaarsveld
Pam
|
|
16
-
12
-
2013
|
18
:
23
uur
dat bazen stelen is geen enkele reden om het zelf ook te doen. Werknemer monitor jezelf. Het begint met papier, en een pen en het gevoel ontstaat dat dat er bij hoort en dan volgen langzaam maar zeker de grotere dingen. Het wordt door werknemers denk ik ook vaak als ''verdiend'' ervaren. Werkgever zou ook eens kunnen kijken hoe het staat met waardering, en met de werkverhoudingen. Ik ken organisaties waar mensen zich hooglijk gewaardeerd voelen voor hun kwaliteiten en inzet en waar de mensen eerder teveel dan te weinig voor de zaak doen (laat staan: stelen).
Het wordt inderdaad een rare gewoonte om zomaar spullen mee te nemen en het als normaal te beschouwen. Tijd voor een strakkere gedragscode op de werkvloer.
Marijke
|
|
17
-
12
-
2013
|
23
:
15
uur
Een pen die je op je werk in je zak steekt voor een bespreking en die thuis weer opduikt is geen stelen, hooguit verdwalen. Zo verdwalen er ook wel eens pennen van thuis naar kantoor terug. Gewoon omdat pennen overal en nergens gratis worden weggegeven en dus overal met allerlei reclameuitingen opduiken. Dus ook op kantoor, dus ook in je tas als je op bezoek bent bij een zakenrelatie, dus ook thuis.
Er is geen excuus om iets van de baas te stelen. Weet u van een geval van ''bedrijfsdiefstal''? Of twijfelt u over de integriteit van een medewerker of collega? Meldt het op (Klik hier)