zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Toenemende vraag institutionele beleggers naar verantwoord beleggen

12 december 2013 - Onderzoek van ING IM wijst op groeiende vraag naar duurzame (SRI) beleggingsproducten. Driekwart van de beleggers vindt ESG-factoren belangrijk voor de toekomst van de beleggingssector.

Daarnaast wordt West-Europa gezien als voorloper in het toepassen van ESG-factoren in beleggingsprocessen en marktleider in duurzame beleggingsproducten.



Mileu- en sociale aspecten
Driekwart van de beleggers is van mening dat aandacht voor milieu- en sociale aspecten – naast het stimuleren van goed ondernemingsbestuur (ESG) – belangrijk is voor de toekomst van beleggen. Dit blijkt uit nieuw1 onderzoek van ING Investment Management International (ING IM).
Tweederde van de beleggingsprofessionals van pensioenfondsen neemt ESG-factoren (Environmental Social Governance) en/of een volledig duurzame beleggingsstijl (Socially Responsible Investing, kortweg SRI) al op in hun beleggingsprocessen. Bijna de helft van hen (48 procent) zegt dat de vraag naar verantwoord beleggen het afgelopen half jaar is toegenomen.

Verantwoorde beleggingsproducten
Hendrik-Jan Boer, senior portfoliomanager voor ING IM’s SRI-fondsen: "De afgelopen jaren heeft er binnen de sector een verschuiving plaatsgevonden naar meer verantwoorde beleggingsproducten. Dit onderzoek onderstreept het belang – zowel op professioneel als persoonlijk vlak – van het meenemen van ESG-factoren. Driekwart van de beleggers gelooft dat deze aspecten belangrijk zijn voor de toekomst van de beleggingssector, daarom verwachten we dat de vraag naar verantwoorde beleggingen de komende jaren zal toenemen en in beleggingsportefeuilles nog meer gemeengoed zal worden."
Volgens de ondervraagden zal meer aandacht voor ESG-criteria de komende vijf jaar zijn vruchten afwerpen qua beleggingsrendement. Als het echter gaat om de redenen voor het opnemen van deze aspecten in hun beleggingsstrategie, doen de meeste ondervraagden (58 procent) dit uit een "gevoel van persoonlijke verantwoordelijkheid". Daarnaast verklaart iets meer dan de helft (52 procent) dat het onderdeel van de bedrijfsprocedure is om deze criteria te hanteren voor beleggingen.

Ontwikkelde economieën
Wat betreft regio’s die deze principes in de praktijk toepassen, worden de ontwikkelde economieën gezien als het meest proactief. West-Europa (86 procent) wordt door geënquêteerden het meest genoemd, gevolgd door Noord-Amerika (36 procent) en Australazië (24 procent). Vooral pensioenfondsen tonen de welwillendheid om ESG op te nemen in de portefeuille – door 73 procent van de ondervraagden genoemd – met goede doelen (62 procent) op de tweede plaats.
Boer tot slot: "Het is beslist positief om te zien dat beleggers niet alleen waarde hechten aan de maatschappelijke en intrinsieke waarde van ESG-factoren, maar ook verwachten dat het toepassen van deze criteria op hun beleggingen succes oplevert. Het is bemoedigend dat zich een mentaliteitsverschuiving ten opzichte van ESG lijkt te voltrekken. Van louter een filter dat beleggers in hun portefeuille zouden moeten toepassen, groeit ESG uit naar een krachtig, op zichzelf staand beleggingsinstrument."

 
 Doorsturen   Reageer  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Nederlandse belegger schudt crisis-angst van zich af
 Europese aandelen: de weg die voor ons ligt
 'Belegger wil mega rendement in crisistijd'
 Aandelen: veiligheid voorop?
 
 
reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Human Design op de werkvloer voor teameffectiviteit en bedrijfsgroei
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10