Na twee jaar geen negatief sentiment meer op Nederlandse arbeidsmarkt
12 december 2013 -
Na jaren van slechte verwachtingen is het sentiment op de Nederlandse arbeidsmarkt aan het verbeteren. Voor het eerst in zeven achtereenvolgende kwartalen geven Nederlandse werkgevers aan dat hun verwachting niet langer negatief is.
In de vorige twee kwartalen was de voorspelling nog een banenkrimp van -drie procent. Vooral de verwachte groei van de industrie is een duidelijke breuk met de afgelopen jaren. Dit blijkt uit de Arbeidsmarktbarometer (onder 753 werkgevers) van Manpower.
Verwachtingen zeer branchegevoelig
Uit de kwartaal-barometer blijkt dat er naast de industrie meer branches zijn die een banengroei verwachten. Andere positief gestemde sectoren zijn de transport, opslag en communicatie (van nu naar vier procent). "Over de hele linie zien we een voorzichtige stabilisatie. Gelukkig wordt er in Nederland geprofiteerd van een groeiende internationale exportmarkt," zegt Jilko Andringa, algemeen directeur ManpowerGroup Nederland. Het sentiment in de landbouw en financiële dienstverlening is nog altijd somber. Met verwachtingen van respectievelijk -zes en -zeven procent zijn deze sectoren nog ver van het landelijke gemiddelde dat nu neutraal is. "Hier blijkt hoe fragiel de arbeidsmarkt nog is en dat we nog een lange weg te gaan hebben. Maar als de ingeslagen tendens doorzet, kunnen we eindelijk weer gaan denken aan herstel," aldus Andringa.
Regionale verschillen
Niet overal in Nederland zijn de verwachtingen hetzelfde. In het oosten van het land verwachten werkgevers een stijging van het aantal banen van een procent. In Noord Nederland is men voor het eerst sinds een jaar uit de rode cijfers, daar denkt men dat de markt de komende twee maanden blijft zoals hij nu is. In het westen en zuiden is het sentiment nog negatief (respectievelijk -drie en -twee procent). Andringa: "De schommelingen in de regio's zijn kleiner ten opzichte van het vorige kwartaal, dat is gunstig. Maar je ziet duidelijk dat bepaalde groeibranches meer of juist minder vertegenwoordigd zijn in de regio's. In het westen, waar de stemming nog somber is, kan de werkgelegenheid makkelijk weer verbeteren als de economie verder aantrekt."
Europese cijfers
De Arbeidsmarktbarometer MEOS van Manpower wordt uitgevoerd in 42 landen. Verwachtingen werkgevers omringende landen:
Verenigd Koninkrijk +vijf procent
Duitsland +vier procent
Frankrijk +twee neutraal
België -een procent
Italië -tien procent
Het is toch wel droevig dat tegenwoordig toekomstvoorspellingen worden uitgedrukt in 'procenten van sentimenten'. Of de werkzoekende hier echt wat aan heeft?