Eén op drie Nederlanders blundert tijdens sollicitatie
9 december 2013 -
Blunderen tijdens een sollicitatiegesprek gebeurt nog met grote regelmaat: één op de drie werkzoekenden zegt flaters te hebben geslagen tijdens sollicitatiegesprekken. Maar, ook werkgevers fouten: vacatureteksten sluiten vaak niet aan bij de werkelijke inhoud van de baan.
Blunders tijdens het sollicitatieproces
Eén op de drie respondenten geeft aan wel eens een blunder te hebben begaan tijdens het sollicitatiegesprek. Het niet goed inlezen in de functie is de grootste blunder, gevolgd door een verkeerde kledingkeuze en te laat komen op een gesprek. Maar ook werkgevers maken volgens de respondenten fouten tijdens het sollicitatieproces. De grootste ergernissen zijn het feit dat sollicitatiebrieven niet worden beantwoord of dat interviewers het sollicitatiegesprek als een kruisverhoor voeren.
Vacaturetekst uitdaging voor werkgever
Op de vraag of de werkzaamheden uiteindelijk ook aansloten bij de vacature waar op was gesolliciteerd, antwoordt 34 procent instemmend. Bijna de helft van de respondenten vindt dat de werkelijke functie niet helemaal in lijn is met de vacaturetekst. Van deze respondenten geeft een op de vijf zelfs aan dat de baan behoorlijk of heel anders is dan werd voorgespiegeld.
Wanneer de baan en de vacaturetekst niet helemaal aansluiten gaat het in de meeste gevallen om een onduidelijke weergave van:
- Werkzaamheden (45 procent)
- Werksfeer (zeventien procent)
- Secundaire arbeidsvoorwaarden (twaalf procent)
Realistische omschrijving
Lennard Hoogenraad, directeur van NationaleVacaturebank: "Uit dit onderzoek blijkt dat het realistisch omschrijven van de functie in een vacaturetekst toch erg belangrijk is. Enerzijds willen werkgevers een passend persoon voor de baan, anderzijds wordt een tekst ook vaak gezien als een visitekaartje voor het bedrijf. Uiteindelijk gaat het natuurlijk om de beste match tussen de vacature en de sollicitant. Aan beide kanten valt hier winst te behalen. Betrek als werkgever mensen in de organisatie, die de functie goed kennen, bij het opstellen van de vacaturetekst. Anderzijds moet u zich als sollicitant ook verdiepen in het bedrijf waarbij je solliciteert en de functie. Dus doorvragen over taken, arbeidsvoorwaarden of de werksfeer is echt cruciaal om niet voor verrassingen komen te staan nadat je begonnen bent in de nieuwe functie."
Grootste blunders van sollicitanten
1. Niet goed ingelezen
2. Kleding niet afgestemd op het bedrijf
3. Te laat komen
Grootste ergernissen van sollicitanten
1. Geen antwoord op de sollicitatiebrief
2. Eerste gesprek lijkt op een kruisverhoor
3. Vacatureomschrijving sluit niet aan bij functie