zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Schijnzekerheid bij bedrijven beperkt zelforganiserend vermogen

26 november 2013 - In de meeste organisaties wordt gestuurd op schijnzekerheid: plannen, specificaties, beloftes, enzovoort. Veel van wat deze organisaties doen en waar ze in geloven is gebaseerd op 'in één keer goed' of 'het plan is leidend'. Dat terwijl de zakenwereld dynamisch en onvoorspelbaar beweegt.

Plannen verouderen sneller dan het management voorziet en dat maakt het goed organiseren van complex werk onnodig lastig. Een mentaliteit die het bedrijfsleven rap moet ontleren. Dat concluderen hoogleraar Van Solingen en Professional Scrum Trainer Van Lanen in het boek 'Scrum voor managers'.



Verouderde denkwijze
Bedrijven hanteren werkwijzen en maken plannen die ervan uitgaan dat er niets verandert in de nabije toekomst. Managers en leidinggevenden moeten afleren te denken vanuit die verouderde denkwijze willen ze effectief kunnen organiseren. Een aanpak die uitstekend met die onzekerheid om kan gaan is Scrum. Van Lanen: "Een term die al behoorlijk lang ronddwarrelt in de wereld van software-ontwikkeling, maar nu duidelijk zijn weg begint te vinden in de management- en organisatiewereld."

Zelforganiserend vermogen
Organisaties zitten vast in gevestigde structuren waarin managers een primaire rol vervullen. Door de opzet van Scrum is processturing veel minder relevant, en komt de focus te liggen op resultaatsturing. Het belangrijkste werk van de manager wordt het scheppen van kaders waarbinnen zelforganisatie kan plaatsvinden. Deze veranderende sturing is best lastig en vraagt veel van de persoonlijke managementkwaliteiten en leiderschapsstijl. Van Solingen: "Scrum kent in principe geen specifieke rol van manager. Dat betekent dat de manier van werken voor managers anders in elkaar steekt dan wat ze gewend zijn."

Complexe situaties
De methode is niet toepasbaar in iedere situatie. Zo heeft het geen bijzonder nut in eenvoudige situaties, waarin resultaten sterk voorspelbaar zijn en er weinig dynamiek is. Of als het team of doel zo klein is dat het raar wordt Scrum te gebruiken. Vooral in complexe situaties is deze manier van teamwerken zinvol, omdat het goed reageert op het ritme van verbetering, door met teams steeds beter te worden in het leveren van toegevoegde waarde.

 
 Doorsturen   Reageer  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Academische arbeidsmarkt veel dynamischer dan gedacht
 Get Involved HR2020: Dynamisch Divers vechten geeft geen groei
 ´Initiatief nemen bij verandering levert werknemers meer op´
 Een nieuwe wereld, nieuwe ondernemingsmodellen
 
 
reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Human Design op de werkvloer voor teameffectiviteit en bedrijfsgroei
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10