zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Cloud-revolutie is onafwendbaar

20 november 2013 - Met de komst van nieuwe generatie smartphones en tablets, wordt het belang van mobile devices steeds weer onderstreept. Niet alleen neemt het gebruik van mobile devices onder de individuele consument alsmaar toe, maar zulke mobiele apparaten spelen inmiddels ook een essentiële rol binnen de werkomgeving.

"Deze ontwikkeling brengt met zich mee dat organisaties hun zakelijke IT-toepassingen moeten aanpassen, zodat zij het gebruik van mobile devices ondersteunen," zegt Mark Raben, Director Innovation & Product Strategy bij SAP Nederland. "Dit betekent overigens niet dat de hele IT-infrastructuur op de schop moet."



Cloud-omgeving
Mark stelt dat in het verlengde van deze mobiele ontwikkeling de impact van cloud computing helder wordt. "Op dit moment wordt weliswaar al intensief gebruik gemaakt van smartphones en tablets, maar wordt nog relatief weinig gevoelige bedrijfsinformatie via deze apparaten verwerkt. Dat is nu echter snel aan het veranderen.  Naarmate meer mensen met mobile devices werken, wordt steeds meer ‘gevoelige data’ op die apparaten verwerkt en wordt ook steeds meer ‘gevoelige data’ opgeslagen in een cloud-omgeving. Precies daar zit voor Raben de crux van deze nieuwe ontwikkeling. "Binnen afzienbare termijn zijn smartphones en tablets zonder cloud-omgeving ondenkbaar. Alle informatie die erop wordt verwerkt, zal uit een cloud-omgeving komen, of zal in de cloud worden opgeslagen. Hoe meer informatie via deze apparaten wordt verwerkt, hoe belangrijker de cloud-omgeving wordt." Dat belang beperkt zich voor Raben beslist niet tot het privédomein. "Naarmate meer mensen meer mobiele devices gaan gebruiken lopen privé- en zakelijke informatie per definitie steeds meer door elkaar."

Mobiele werknemers
Onder de vlag van BYOD (Bring Your Own Device) wennen bedrijven er langzaam aan dat werknemers hun eigen apparatuur op het werk gebruiken. Raben ziet dat als een positieve ontwikkeling, maar constateert wel dat veel organisaties te terughoudend zijn in het omarmen van zo’n nieuw fenomeen. "Bedrijven accepteren het gebruik van eigen apparatuur onder voorwaarde dat al die mobile devices matchen met de interne IT-systemen. Op zichzelf is dat begrijpelijk, maar of het verstandig is? Waarom wil men zo graag een eigen IT-infrastructuur hebben? Steeds meer IT is heel makkelijk als een cloud- voorziening voorhanden, en met de toename van het aantal mobile devices maken ook steeds meer mensen er gebruik van. Zodra Google Glass een consumentenproduct wordt, zullen ook alle datastromen die daarmee ontstaan in cloud-omgevingen worden verwerkt en opgeslagen."

Cloud is niet te stoppen
Cloud is daarmee volgens Raben een niet te stoppen ontwikkeling. "Ooit is de pc voor een belangrijk deel via de huiskamer de bedrijven in gerold. De huidige revolutie van mobile devices wordt ook grotendeels door de werkvloer gedicteerd. In het verlengde van die ontwikkeling zal cloud computing binnen bedrijven een steeds prominentere plaats innemen. Kijk eens hoeveel mensen hun data nu al opslaan in allerlei cloud services, ook hun zakelijke documenten. Zonder zich af te vragen of dat veilig is." Raben pleit er daarom voor dat bedrijven een open mind hebben ten aanzien van ‘IT uit de cloud’. "Zelf het voortouw nemen betekent dat u bepaalt hoe u allerlei nieuwe toepassingen in uw bedrijfsvoering integreert. Ook bent u er dan zeker van dat u voor veilige oplossingen kiest. Heeftt u daar als organisatie geen oog voor dan moet u maar afwachten hoe de cloud uw bedrijf of organisatie binnenrolt."

Volgens Raben doen managers er daarom verstandig aan om zich serieus in de mogelijkheden van cloud computing te verdiepen. "Ik constateer dat men binnen veel organisaties vaak nog een afwachtende houding heeft. Men weet wel dat cloud op termijn mogelijk interessant wordt, maar denkt dat het voorlopig zo’n vaart niet zal lopen. Dat is volgens mij een misvatting. Elk nieuw apparaat en elke nieuwe toepassing die nu op de markt gebracht wordt, is gekoppeld aan een of meer cloud-omgevingen en is daarmee een versnelling van de cloud-revolutie." Die revolutie is volgens Raben onafwendbaar, en de vraag die managers zich volgens hem moeten stellen is: "Laten we ons overweldigen door de cloud-revolutie, of maken we er zelf deel van uit?"

 
 Doorsturen   2 reacties  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Nederlandse bedrijven investeren in 2014 in UC uit de cloud
 Nederlandse markt voor cloud-diensten in 2013 in 2016 verdubbeld
 Voorlopers in cloud genereren dubbel zoveel winst als concurrenten
 Cloudverkeer wordt dominant in datacenters
 
 
reacties
 
Gert F. Dekker  |   | 
20-11-2013
 | 
09:44 uur
Ik moet er niet aan denken dat de electronische dossiers van ons ziekenhuis in deze wolk zullen worden opgenomen. Zo'n hemelvaart is voor de bescherming van zorgbehoevende personen de hel op aarde!
Haye Elgersma  |   | 
20-11-2013
 | 
17:28 uur
Het is inderdaad niet te stoppen. Stel al zouden we het willen het is een onomkeerbaar proces. Daarom moeten we ons niet richten op het willen tegenhouden, maar de energie juist stoppen in het veilig maken. Gelukkig zijn we al een heel eind op weg. Een goed voorbeeld is het internetbankieren. Ook daar denken we niet meer bij na en regelen tegenwoordig al ons bankzaken online. Zo hebben wij in onze projectmanagement tool Process2View een veilige en gecertificeerde https-internetverbinding als standaard opgenomen. Daarnaast worden de gegevens gecodeerd weggeschreven op Europese servers via een datacenter in Amsterdam. Trouwens het is een utopie om te denken dat er met analoge gegevens of digitale gegevens op eigen computers of servers niets kan gebeuren.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Human Design op de werkvloer voor teameffectiviteit en bedrijfsgroei
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10