Zwangerschapsdiscriminatie op de arbeidsmarkt blijvend probleem
19 november 2013 -
Het vinden en behouden van een baan is een flinke uitdaging op een krappe arbeidsmarkt. En helemaal als uook nog zwanger bent. Gisteren deed het College voor de Rechten van de Mens uitspraak in twee zaken over zwangerschapsdiscriminatie.
De betrokken bedrijven verlengden het contract van hun werkneemster niet. Zwangerschapsdiscriminatie blijft een veel voorkomend probleem in Nederland. De twee zaken zijn behandeld tijdens de themadag over zwangerschapsdiscriminatie die het College op 24 september jl. organiseerde. De organisaties konden die dag tijdens de zitting uitleggen waarom zij het contract van hun werkneemsters niet verlengden. Dit leidde tot de volgende uitspraken:
- Facility Service discrimineert door een contract met een vrouw niet te verlengen (mede) om redenen die te maken hebben met het moederschap (oordeel 2013-146).
- ArboNed discrimineert door het contract van een zwangere werkneemster niet te verlengen (oordeel 2013-147).
Zwangerschap en moederschap
Het is in Nederland verboden om een contract niet te verlengen vanwege zwangerschap en moederschap. Uit onderzoek naar discriminatie van zwangere vrouwen van het College in 2012 bleek dat ruim 45 procent van de werkende vrouwen negatieve ervaringen hebben met zwangerschap in relatie tot werk. Ook uit cijfers van het jaarverslag van het College over 2012 blijkt dat zwangerschapsdiscriminatie veel voorkomt. Het aantal uitspraken hierover is met 60 procent gestegen ten opzichte van het jaar ervoor. In juni dit jaar hield het College een peiling waaruit duidelijk werd dat managers in Nederland weinig tolerant zijn richting zwangere vrouwen.
Het zal duidelijk zijn dat een sollicitante met een dikke buik door zwangerschap minder kansen heeft op de arbeidsmarkt. Om die reden is een stevige ontslagbescherming voor zwangere werkneemsters in de wet verankerd. Die ontslagbescherming geldt ook indien een arbeidsovereenkomst van bepaalde tijd niet wordt verlengd vanwege de zwangerschap. Indien het contract echter niet wordt verlengd om andere redenen - bijv. niet goed functioneren of bedrijfseconomische redenen - kan er toch een einde komen aan de arbeidsovereenkomst. Werkgever moet die redenen dan wel aannemelijk maken. Lees meer over de ontslagbescherming van zwangere werkneemsters op de bijgevoegde link.
Johan
|
|
19
-
11
-
2013
|
09
:
36
uur
Ik ben het ermee eens dat vrouwen beschermd moeten worden tijdens de zwangerschap.
De andere kant van de medaille is echter dat vrouwen die zwanger zijn en daarbij ook nog eens onder de maat presteren altijd zullen zeggen dat het contract niet verlengd word vanwege de zwangerschap. Dat is natuurlijk ook krom.
Tijdens een sollicitatieprocedure kan ik me goed voorstellen dat een (Mkb) bedrijf eerder zal kiezen voor een vrouw die niet zwanger is, simpelweg vanwege de hoge kosten die een zwangerschap voor de werkgever met zich meebrengen.
Het is inderdaad lastig aan te wijzen waar het mis gaat op het werk; echt door de zwangerschap of door te weinig capaciteiten. Echter kan dit laatste ook al gezien worden voor de zwangerschap, waardoor het goed is om tijdens de zwangerschap geen vrouwen te ontslaan.