18 november 2013 -
Energie zal de komende maanden verloren terrein terugwinnen na een periode als zwakst presterende segment in het grondstoffenuniversum. Dit voorspelt ING Investment Management International (ING IM).
ING IM heeft echter een onderwogen positie in goud en waarschuwt voor lagere niveaus van door fysiek goud gedekte ETP’s (Exchange Traded Products) en een ‘afvlakking’ van de fysieke aankoop van dit edelmetaal.
Tapering
"Het uitstel van ‘tapering’ [geleidelijk afbouwen van de monetaire verruiming; red.] ondersteunt op zich de economische groei op middellange termijn en dit, in combinatie met constructieve vooruitzichten voor de wereldeconomie, is goed nieuws voor de energiesector," aldus Koen Straetmans, Commodity Strateeg bij ING IM. "Daarnaast voorzien we dat de energiesector zal profiteren van een aantrekkende seizoensvraag naar ruwe olie van raffinaderijen die na onderhoud weer in bedrijf zijn genomen, een gebrek aan verbetering in de geopolitieke ontwikkelingen omtrent olie en het feit dat knelpunten bij het Amerikaanse oliedistributieknooppunt in Cushing deels worden opgelost. Ook verwachten we – met Amerikaanse aardgasprijzen van rond de 3,30 dollar – dat de omschakeling van kolen naar gas weer toeneemt. Hierdoor wordt op dit moment een soort bodem onder de Amerikaanse aardgasprijzen gelegd."
Goud
"Goud heeft de laatste tijd in relatieve zin goed gepresteerd in een door monetaire verruiming gedreven markt. Ook de bijbehorende waardedaling van de Amerikaanse dollar droeg hieraan bij. Sinds het besluit van de Fed om het steunbeleid vooralsnog niet terug te schroeven, is de voortschrijdende een-maands dagelijkse rendementscorrelatie tussen goud en de dollar weer sterker geworden," aldus Straetmans: "Wij verwachten echter dat het thema ‘uitgestelde tapering’ de markten niet lang zal beheersen en plaats zal maken voor een meer conjuncturele thematiek. Dit is nadelig voor goud. De hoeveelheid door fysiek goud gedekte ETP’s heeft nieuwe dieptepunten bereikt en een van de weinige nog overgebleven steunpilaren voor goud – fysieke aankoop (vooral in Azië) – lijkt te verzwakken. De goudomzet op de beurs van Shanghai neemt af, evenals het verschil tussen de goudprijzen in Shanghai en internationale prijzen. Ook in India leek, in aanloop naar de belangrijke feestdagen , de aankoop van goud lager dan verwacht."