zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Vooruitzichten voor aandelen positief

15 november 2013 - Volgens ING Investment Management International (ING IM) zijn de fundamentele vooruitzichten voor aandelen positief. En voor het eerst in vijf jaar ziet zij geen grote eventrisico’s in het verschiet. Dit, in combinatie met een naar verwachting aantrekkende wereldeconomie, betekent dat de vermogensbeheerder zich niet al te veel zorgen maakt over de impact van ‘tapering’ op aandelen.

Patrick Moonen, senior aandelenstrateeg bij ING IM: "De aandelenwaarderingen bevinden zich op het hoogste niveau sinds 2010 en zijn sinds de dieptepunten van de economische cyclus ongeveer 45 procent gestegen. De koers/winstverhoudingen in zowel de VS als Europa zijn de afgelopen twee jaar fors gestegen en zijn nu vrijwel gelijk aan het langetermijngemiddelde of liggen daar zelfs iets boven. Waarschijnlijk bevinden we ons bijna op het hoogtepunt van de huidige waarderingscyclus, al verwachten we geen grote daling van de waarderingscijfers. Het wereldwijde monetaire beleid blijft soepel en de risicobereidheid ondersteunt geldstromen naar de aandelenmarkt."



Europese winsten
De Europese winsten waren het derde kwartaal zwakker dan in de VS, met name qua opbrengst. In Japan zette de stijgende winsttrend echter door in het derde kwartaal. Bijzondere risico’s voor de winst zijn evenwel de mogelijk negatieve gevolgen van moeilijkheden in emerging markets en de valutavolatiliteit.
"Al met al blijven de fundamentele vooruitzichten voor aandelen positief, mits eventuele (politieke) onrust niet te lang aanhoudt om het beleggersvertrouwen te ondermijnen. De komende twaalf maanden zal de aandelenperformance min of meer in lijn zijn met de winstgroei," voorspelt Moonen. "In verhouding tot bedrijfsobligatierendementen zijn aandelen nog altijd aantrekkelijk gewaardeerd. De risicopremies op aandelen liggen nog altijd ver boven de langetermijngemiddelden en fungeren als ‘buffer’ tegen een algemene stijging van de rente – als die er komt.
Betere winsten, aanhoudend soepel monetair beleid, het ontbreken van eventrisico’s en een algemene afname van de onzekerheid: allemaal gunstige factoren voor de risicobereidheid. Met het oog hierop maken we ons niet al te veel zorgen over de impact van tapering op aandelen, te meer omdat dit gepaard gaat met een aantrekkende economie."

 
 Doorsturen   Reageer  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Kwartaalcijferseizoen cruciaal voor performance aandelenmarkten in Q4
 Nederlandse belegger schudt crisis-angst van zich af
 Europese aandelen sinds decennia niet zo goedkoop
 Europese aandelen: de weg die voor ons ligt
 
 
reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Human Design op de werkvloer voor teameffectiviteit en bedrijfsgroei
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10