Tien procent van harde schijven crasht als gevolg van winterweer
14 november 2013 -
Kou en nattigheid zijn niet alleen voor mensen en auto's onplezierig maar ook voor dataopslagmedia. Winterweer kan de oorzaak zijn van dataverlies. Zowel harde schijven (HDD's), SD kaarten maar ook SSD's zijn hier gevoelig voor. Door het mobiele gebruik van laptops, notebooks en smartphones zijn de in deze apparaten gebruikte opslagmedia extra kwetsbaar voor grote temperatuurwisselingen, die in het ergste geval tot definitief dataverlies kunnen leiden.
Bij temperatuurschommelingen van zeer koud naar warm kan er in het binnenste van de harde schijf condensatie ontstaan, die bij het opstarten kortsluiting kan veroorzaken. Door condensvorming kunnen ook de lees- en schrijfkoppen van de harde schijven worden aangetast. Dit kan tot een crash van de harde schijf leiden.
SSD Technologie
Hoewel de SSD technologie vanwege een snellere toegang tot de data, minder stroomverbruik en een lager gewicht vaak een geliefd alternatief is voor de traditionele harde schijf, is ook de SSD gevoelig voor temperatuur en eigenlijk alleen bedoeld voor werktemperaturen tussen de nul en 60 graden Celcius.
Als een harde schijf uitvalt is het beter om niet te proberen de datadrager weer op te starten. Dat kan grote schade veroorzaken. "Kou is een echte killer voor HDD's, SSD's en Flash. Wij zien dat rond de tien procent van de harde schijven crasht als gevolg van winterweer," zegt Kees Jan Meerman, Managing Director van Stellar Data Recovery.
Voorzorgsmaatregelen om data te beschermen
Net zoals winterbanden onder de auto kunt u eenvoudige voorzorgsmaatregelen nemen om belangrijke data veilig door de winter te loodsen.
-In het algemeen geldt dat de datadrager droog en bij voorkeur op een zo constant mogelijke kamertemperatuur gehouden moet worden.
-Als verdere aanbeveling voor iedereen die buiten bij lage temperaturen met de laptop, notebook of mobiele telefoon werkt geldt dat als het apparaat van koud naar warm gaat er eerst een paar minuten geacclimatiseerd wordt alvorens het apparaat aan te zetten. Daardoor neemt het risico van dataverlies door condensvorming aanzienlijk af.
-Regelmatig back-ups maken van belangrijke data is een betrouwbare manier om data veilig te stellen. Belangrijk daarbij is om dit regelmatig te doen, origineel en kopie goed van elkaar te blijven onderscheiden en alle drie tot vijf jaar de datadrager te vernieuwen.