zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Burnout blijft actueel

13 november 2013 - In 2012 werd de CEO van Akzo Nobel geveld door een burnout. Steeds meer jonge mensen (< 35 jaar) vallen uit door een burnout. Professionals zien meer en meer mensen met burnout- en stressklachten. Volgens het CBS steeg het percentage uitval als gevolg van burnout klachten in 2012 naar dertien procent van de beroepsbevolking. Het kost organisaties tienduizenden euro’s per individu alleen al aan verminderde productiviteit en verzuimkosten.

Het re-integreren zelf kost eveneens veel tijd, energie en geld.  Dit stelt MdB Coaching.



Blijvende verandering
Een burnout gaat niet vanzelf over en geeft soms blijvende cognitieve schade. Een fundamentele bewustwording van oorzaken, gekoppeld aan blijvende verandering in denken en doen is essentieel voor een toekomstig gezond functioneren in werk en leven. Burnout vindt vaak sluipend plaats. Het individu pleegt gedurende langere periode (onbewust) roofbouw op zichzelf. De draagkracht en draaglast zijn niet meer in balans. Inspanningen zijn over een langere periode zwaarder geweest dan de fysieke en geestelijke draagkracht en ongemerkt zijn de energiereserves opgebruikt. Ook een organisatie kan noodgedwongen of onbewust langere tijd meer vragen van haar medewerker dan waar diens kennis en kunde op toegerust is. Burnout is een verantwoordelijkheid van het individu én zijn omgeving en dus ook van de organisatie. De weg naar energie en vitaliteit gaat dan niet meer vanzelf.

Balanceren en balans-eren
Tegenover stress en burnout staat Flow. Flow lijkt een modewoord, maar het beschrijft simpelweg de situatie waarin iemand geboeid met iets bezig is en daar helemaal in opgaat. Gevoel, verlangens en gedachten kloppen met elkaar en men maakt gebruik van de eigen energiestroom. In deze situatie is wat er verwacht wordt (of wat het individu van zich zelf verwacht) in balans met capaciteiten, kwaliteiten en middelen. Ieder mens is anders, dus het is heel persoonlijk wanneer iemand stress, verveling of flow ervaart. Het heeft ook te maken met hoe men tegen situaties aankijkt, welke betekenis men aan gebeurtenissen geeft en hoe men gewend is met situaties om te gaan. Juist vanwege de individuele verschillen en diversiteit aan symptomen, is het belangrijk om, samen met een professional, te kijken naar wat het individu helpt om weer balans en vitaliteit te (her)vinden.

 
 Doorsturen   3 reacties  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Stress- en burnoutklachten: nachtmerrie of groeimoment?
 Vijf noodzakelijke stappen bij stress- of burnoutklachten
 Burn-out, wel of niet werkgerelateerd?
 Jongere werknemers: meer risico op burnout dan oudere collega's
 
 
reacties
 
Eelco L  |   | 
13-11-2013
 | 
13:37 uur
Vaak hangt het ook samen met zaken in privesfeer etc. Daarvoor is het inderdaad belangrijk een goede balans te hebben in het werk maar ook daarbuiten.
Leon Brinkers de opening Burn-out specialisten  |   | 
14-11-2013
 | 
13:17 uur
Burn-out is inderdaad zoals aan het einde van het artikel wordt aangegeven een focus probleem. De weg naar een burn-out is geplaveid met gedachte van het allemaal niet meer aan kunnen en vooral geen plezier meer beleven aan je bezigheden. Flow is het andere uiterste en is voor niemand continu vol te houden. Een tandje minder is al heel goed. Je moet opladen van je bezigheden en er een goed gevoel over hebben. Flow is voor velen veel te ver weg want het is voor de meeste gewoon een baan waardoor je dingen in het leven kunt veroorloven en niet je hobby!

Leon Brinkers
Barbera  |   | 
3-12-2013
 | 
10:23 uur
Burn-out is niet alleen een gevolg van het werk, maar vaak een combinatie van factoren. Geen plezier meer hebben in je bezigheden is er zeker een belangrijk onderdeel van. Ik kom het dagelijks tegen in mijn praktijk. Goede begeleiding is er belangrijk.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Human Design op de werkvloer voor teameffectiviteit en bedrijfsgroei
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10