12 november 2013 -
Werknemers vinden dat hun baas ervoor moet zorgen dat ze gezond lunchen tussen de middag. Dit blijkt uit een groot onderzoek naar Nederlandse lunchgewoontes, uitgevoerd door Rosti Mepal en MyMepal onder ruim 1.400 Nederlanders van achttien jaar en ouder. Bijna 33 procent van de ondervraagden vindt dat de werkgever verantwoordelijk is voor het aanbieden van een gezonde lunchmaaltijd.
Maar liefst 95 procent van de ondervraagden vindt het belangrijk om gezond te lunchen, maar slechts een kwart slaagt daar ook in. Om de verleidingen van het bedrijfsrestaurant te weerstaan en kosten te besparen neemt 80 procent zelf de lunch mee naar het werk. ‘Als ik elke dag in het personeelsrestaurant ga lunchen, zou ik binnen de kortste keren helemaal dichtgroeien’ aldus een deelnemer aan het onderzoek.
Bruine boterhammen
De gemiddelde middagmaaltijd wordt meegenomen in een broodtrommel, bestaat uit belegde bruine boterhammen, kost 2,42 euro en wordt in 24 minuten genuttigd. Bij de lunch drinken we meestal (karne)melk (36 procent), gevolgd door koffie of thee (22 procent). Ook zuiveldranken (dertien procent) en water (twaalf procent) zijn populaire lunchdrankjes.
Grootste ergernissen: te weinig tijd en slechte tafelmanieren van collega’s
In het onderzoek wordt ook stilgestaan bij de minder leuke kanten van de lunch. Als grootste ergernis komt een gebrek aan tijd om rustig te lunchen naar voren. Maar liefst 25 procent van de werknemers luncht elke dag op de werkplek, vaak omdat het te druk is om pauze te nemen. Van de collega’s die wel de werkplek verlaten, ergert tien procent zich eraan dat ze tijdens de middagpauze regelmatig worden gestoord. Andere ergernissen betreffen slechte tafelmanieren, zoals smakken of boeren laten, of collega’s die tijdens de lunch vooral bezig zijn met hun smartphone. ‘Vroeger was het hier altijd gezellig tijdens de lunch, maar tegenwoordig zijn mijn collega’s meer geïnteresseerd in het scherm van hun mobieltje dan in elkaar’ aldus een teleurgestelde werknemer.
Werknemers vinden dat hun baas ervoor moet zorgen dat ze gezond lunchen tussen de middag. Goh wat een stelletje trieste figuren om te piepen dat de baas maar overal voor moet zorgen. Hebben we zelf toevallig geen ruggengraat meer om het lekker zelf te organiseren. Te gek voor woorden. Een oud Int.chauffeur die een werkgever had die overal voor zorgde behalve mijn eten daar was ik zelf slim genoeg voor!!!!!!
Het is prima om het als werkgever te stimuleren, alleen ervoor zorgen gaat naar mijn mening een stap te ver. Personeel kan hier ook prima zelf voor zorgen.