zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Voordelen flexibele werkplek nog onderbelicht

11 november 2013 - Ondanks een veelheid aan campagnes om flexibeler te gaan werken, is de plek bij de werkgever op kantoor nog steeds de norm. Veel mensen (44 procent) werken nooit op een andere locatie dan op één van de kantoren van hun organisatie. Slechts een vijfde van de werknemers zegt hoofdzakelijk vanuit andere locaties te werken dan vanuit het bedrijf zelf, terwijl er met flexibele werkplekken veel geld kan worden bespaard.

Dat blijkt uit een onderzoek van Kien in opdracht van Regus. Als mensen elders werken dan op het bedrijfskantoor, is dat vooral thuis (55 procent).



Niet productief
Tom Tempelman, algemeen directeur bij Regus Nederland zegt hierover: "Terwijl de meerderheid aangeeft thuis te werken als ze niet op kantoor werken, geeft de helft van de ondervraagden aan dat thuiswerken niet productief is. Grootste reden hiervoor is de verleiding om andere zaken te gaan doen. Overigens pakt het beeld dat vooral vrouwen thuis willen werken om dat te kunnen combineren met zorgtaken in de praktijk toch anders uit. Uit ons onderzoek blijkt namelijk dat vrouwen zeggen vaker op kantoor te werken dan mannen (49 procent versus 29 procent)."

Flexibele werkplek
Het kantoor wordt door 67 procent van de ondervraagden als meest ideale werkplek gezien omdat je daar het meest productief kunt zijn. Het maakt niet uit of dat nu het hoofdkantoor is of een flexibele werkplek elders. Met de herfst- en wintermaanden voor de deur willen de meeste forenzen toch zo snel mogelijk op een kantoor zijn. Vooral jongeren, de generatie Y, werken veel makkelijker op een flexibele werkplek buiten het hoofdkantoor dan de generatie X (57 procent versus 48 procent).

Collega’s belangrijk
Belangrijk is het hebben van collega’s, of dat nu bij het bedrijf is of op een flexibele kantoorlocatie, omdat het gezelliger is en om te kunnen socializen (54 procent). Bovendien kun je collega’s ook om hulp en advies vragen, vindt 48 procent. Daarnaast is het werken met collega’s inspirerend, kun je een beroep doen op hun creativiteit, krijg je steun en kun je bij hen je verhaal kwijt en kunnen collega’s zaken beter uitleggen. Thuis is dat allemaal moeilijker te realiseren.

Thuiswerken niet ideaal
Thuiswerken lijkt ideaal, maar is het volgens velen nog steeds niet. Naast de verleiding om thuis iets anders te gaan doen dan werken, vindt 39 procent de aanwezigheid van kinderen of andere gezinsleden een probleem om productief te zijn. Daarnaast is 25 procent van mening dat technische problemen remmend werken op de productiviteit. Andere zaken die worden genoemd zijn concentratieproblemen, onverwacht bezoek, geen toegang tot bedrijfsdocumentatie, het ontbreken van een goede werkplek en slechte voorzieningen en apparatuur.

 
 Doorsturen   2 reacties  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Tien geboden voor zaakgericht werken
 Nederlandse managers meeste vertrouwen op afstand
 Manager bij overheid geeft te weinig vertrouwen en vrijheid aan werknemers
 Flexibel werken heeft grens bereikt bij helft MKB-bedrijven
 
 
reacties
 
NumoQuest®  |   | 
11-11-2013
 | 
10:26 uur
Het artikel geeft het eigenlijk ook al aan. Het is weer een open deur die word ingetrapt.

Niet iedereen is...
Niet iedereen is als persoon, als professional, geschikt flexibel te kunnen werken. Daar is een bepaalde etos en zelfdiscipline bij nodig, iets wat gewoon niet iedereen van nature bezit of is aangeleer. (No offense uiteraard...)

Niet elke werkplek is...
Niet elke werkplek is nu eenmaal geschikt te dienen als flexplek. Daar gaat menig een nogal eens aan voorbij.

Het instellen en uitrollen van flexibele werkplekken is gebonden aan een aantal regels en maak nou eerst die regels nu eens helder. Ga daarna eens kijken welke werkplek er voor in aanmerking komt en dan aansluitend wie.

In mijn verleden bij grote multinationals, waar wij de flexplek vorm gaven en uitrolden, is er eerst gekeken naar de economische en toegevoegde waarde. Pas daarna werd die ingericht.

Keep it simpel alsjeblieft.
Ellen  |   | 
11-11-2013
 | 
16:29 uur
De nadelen van een flexibele werkplek zijn ook nog altijd behoorlijk onderbelicht.
Zo behoort bv de thuiswerkplek te voldoen aan de arbo-regels, maar daar kijkt (bijna) niemand naar...

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Human Design op de werkvloer voor teameffectiviteit en bedrijfsgroei
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10