zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Criminelen kapen uw bestanden!

8 november 2013 - Een virus die uw data kaapt, verspreidt zich nu snel onder Nederlandse PC gebruikers. Wanneer u ontdekt dat uw systeem een virus heeft, is het te laat. U zult de criminelen, tot enkele honderden euro’s, moeten betalen om uw documenten en foto's terug te krijgen.

Onlangs zijn veel Nederlandse computergebruikers getroffen door het zogenaamde "CryptoLocker virus." Dit virus is bijzonder vervelend omdat de bestanden op de PC zijn gecodeerd. PC gebruikers dreigen belangrijke documenten en foto's voor altijd te verliezen.



Gijzelingssoftware
Dit is één van de vele voorbeelden van gijzelingsoftware, ook wel ‘ransomware’ genoemd, dit is een toenemende bedreiging voor gebruikers. Virusmakers richten zich steeds meer op het afpersen van PC gebruikers. De verspreiding van het virus kan op verschillende manieren maar tot nu toe zijn verspreiding via e-mailbijlagen en webpagina's de meest voorkomende. Het is niet langer voldoende om weg te blijven van ‘twijfelachtige’ websites, volstrekt legitieme websites zijn namelijk uitgegroeid tot de grootste bron van besmetting. Zodra uw systeem besmet is en de bestanden op uw PC gecodeerd zijn, kunt u uw bestanden als verloren beschouwen. Het virus maakt gebruik van krachtige asymmetrische encryptie, waardoor het bijna onmogelijk is de data te de-encrypteren zonder sleutel. Het kan een wanhopige situatie zijn om alle gegevens die u op uw PC heeft te verliezen.

Proactief handelen
"Het beste is om proactief te handelen en ervoor te zorgen dat uw beveiligingssoftware up to date is met een ‘in the Cloud’ gebaseerde back-up oplossing met revisiehistorie," zegt Arne Uppheim, product director Norman Safeground. Goede beveiligingssoftware heeft verschillende mechanismen om bekende malware zoals CrytoLocker te stoppen voordat het het systeem infecteert. Maar als er een ongeluk gebeurt, is het goed om een back-up te hebben, zodat u uw bestanden terug kunt krijgen. Wij adviseren mensen, die zijn getroffen zijn, om niets te betalen. Het zou de georganiseerde misdaad bevorderen en het is geenszins zeker dat u uw bestanden terug krijgt.

Legitieme websites niet langer veilig
CryptoLocker is tot nu toe met meest verspreid via e-mail attachments en zogenaamde phishing e-mails die zich voordoen als een legitiem bericht. Ook  gewone legitieme websites vormen steeds vaker een belangrijke bron van besmetting voor malware. Daarom is voor gebruikers veilig surfgedrag alleen niet meer voldoende om twijfelachtige sites te vermijden.
Kwaadaardige software wordt verspreid via bekende websites waar ze toegang krijgen via advertenties of door de webpagina's die gehackt zijn. Het resultaat is dat nietsvermoedende gebruikers kunnen worden geïnfecteerd door ransomware of andere kwaadaardige software terwijl ze veilig denken te zijn. Alleen up-to-date beveiligingssoftware kan u beschermen.

 
 Doorsturen   1 reactie  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Comeback populaire Remote Access Tool ‘Poison Ivy’
 Sterkste toename mobiele dreigingen sinds begin 2012
 Onderzoek legt technieken malware-ontwikkelaars bloot
 Nederland scoort hoog op phishing en malware
 
 
reacties
 
NumoQuest®  |   | 
8-11-2013
 | 
08:14 uur
Sex sells, Fear too.....

Wanneer mensen eenvoudig hun virussoftware onderhouden en niet reageren op welke vorm van spam of phsihinh emails, dan is dat natuurlijk geen garantie dat het je nooit zal overkomen, maar de kans word al een heel stuk kleiner.

Het heeft alles te maken met een stukje doorgeven van kennis en ervaring. Leer ouderen dat zij bijvoorbeeld nooit door hun bank zullen worden gemaild om later om gegevens gevraagd te worden en je ben al voor het grootste deel klaar.

Zolang mensen dat soort dingen doen, helpt de beste software daar natuurlijk niet tegen.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Human Design op de werkvloer voor teameffectiviteit en bedrijfsgroei
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10