zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Prijsdaling grondstoffen in 2014 verwacht

1 november 2013 - De prijzen van goud, olie, staal, ijzererts en cokeskolen zullen naar verwachting verder dalen in 2014. Het productieoverschot, de grote voorraden en een relatief zwakke mondiale vraag zetten veel grondstofprijzen onder druk. Voor cyclische metalen gaat ABN AMRO uit van een prijsstijging. Naar verwachting blijft de vraag naar metalen relatief groot.

Dit is een gevolg van een grotere internationale industriële bedrijvigheid, een aantrekkende productie van auto’s – met name in de Verenigde Staten en Azië -  en het geleidelijke herstel in de bouwsector. Hoewel ABN AMRO verwacht dat in 2014 sprake is van een wereldwijd economisch herstel - wat gunstig uitwerkt voor de markten van veel grondstoffen – zal dit niet leiden tot een nieuwe hausse in grondstofmarkten. Dit zijn de belangrijkste conclusies van de Quarterly Commodity Outlook van ABN AMRO.



Hoge volatiliteit in energiemarkten houdt aan
De oliemarkten bewegen zich in een neutrale bandbreedte in de komende maanden. Dit komt volgens ABN AMRO doordat de productie langzaam stijgt, de risicopremie wordt afgebouwd en de Fed-tapering is uitgesteld naar 2014. De onzekerheid in de markt houdt de hoge volatiliteit in stand. In de loop van 2014 zal de druk op olieprijzen toenemen als gevolg van de overproductie van olie en de effecten van de Fed-tapering. De vraag naar olie zal als gevolg van het economisch herstel fragiel blijven. Amerikaanse aardgasprijzen zullen verder herstel laten zien door de stijging van seizoensvraag. Hoewel ook op de langere termijn sprake is van een versterking van de Amerikaanse economie, blijft een versnelling van de groei achterwege door de grote productiecapaciteit. Gasprijzen in Europa blijven licht onder druk door het heronderhandelen van aflopende langlopende contracten of het heropenen van onderhandelingen met Rusland.

Zwakke prijzen edelmetalen handhaven zich in eerste kwartaal
ABN AMRO verwacht dat ook volgende jaar sprake is van een aanhoudende zwakte in de markt voor edelmetalen. Wel neemt de volatiliteit in de rest van 2013 waarschijnlijk iets af. Als belangrijkste reden hiervoor wijst ABN AMRO erop dat de Fed naar verwachting pas in maart 2014 overgaat tot tapering en er is sprake van een minder snel herstel van de Amerikaanse dollar. Ook heeft een neerwaartse aanpassing van de verwachtingen voor de Amerikaanse economie effect op de vraag naar edelmetalen. ABN AMRO verwacht dat de aanhoudende zwakte in de prijzen van edelmetalen zich zal voortzetten in het eerste helft van 2014. Ook zullen de prijzen van zilver, platina en palladium zich herstellen vanaf het tweede kwartaal van 2014.

Minder sterke groei vraag basismetalen
Naar verwachting is sprake van een gematigde groei van de vraag naar (cyclische) basismetalen. Dit komt doordat de groei van het mondiale BBP en de handelsdata onder hun historische gemiddelde blijven steken. Bovendien krijgt de overgang van China naar een meer consumentgedreven groei steeds meer vorm. Ook dit resulteert in een minder intensieve groei van de vraag naar basismetalen. Daarnaast staat een aantal structurele problemen een substantiële groei van de prijs in de weg. Zo hebben veel basismetaalmarkten te maken met overproductie.

Uitdagende marktomstandigheden ferro metalen
Hoewel de vraag naar staal zal verbeteren in 2014, zullen de problemen aan de aanbodzijde (overcapaciteit) de prijzen afzwakken. Voor de wereldwijde staalindustrie blijven de marktomstandigheden volgens ABN AMRO uitdagend, met name in Azië en Europa. Deze regio’s hebben een gezamenlijk aandeel van bijna 80 procent van de wereldwijde productie van ruw staal. Hoewel beide regio's ambitieuze plannen hebben om de sector te herstructureren - door het aanpakken van overcapaciteit en het versterken van de concurrentiepositie - verwacht ABN AMRO dat het enige tijd zal kosten voordat dit effecten oplevert. In het algemeen verwacht ABN AMRO dat de prijzen voor staal, ijzererts en cokeskolen tot en met 2014 afzwakken.

Gemengd beeld in markt agrarische grondstoffen
De aanbodzijde van agrarische grondstoffen wordt vooral gedreven door weersomstandigheden. Verwachte oogsten zijn cruciaal voor de prijsontwikkeling  op korte termijn en hebben een grotere impact dan vraag-gerelateerde verwachtingen. Terwijl de tarweprijzen kort geleden stegen, zetten de prijzen van mais en sojabonen hun neerwaartse trend voort. De grotere daling van maisprijzen ten opzichte van sojabonen kan volgens ABN AMRO resulteren in het vervangen van productie van mais door sojabonen. Dankzij een recordoogst in de VS verwacht zij een stijging van de maisproductie in 2014. Met een grotere productie dan vraag, verwacht ABN AMRO dat de prijzen van tarwe, mais en sojabonen verder zullen verzwakken. Door de overproductie van suiker en koffie lijkt het opwaartse potentieel ook voor deze grondstoffen beperkt.

 
 Doorsturen   Reageer  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Mondiale economische groei zal in tweede helft 2013 waarschijnlijk versnellen
 Grondstoffenmarkten in afwachting van versnelling economische groei
 Iedereen speelt een rol in de energietransitie
 Grondstofprijzen in 2013 nog steeds hoog ondanks afnemende vraag
 
 
reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Human Design op de werkvloer voor teameffectiviteit en bedrijfsgroei
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10