Kwartaalcijferseizoen cruciaal voor performance aandelenmarkten in Q4
31 oktober 2013 -
Markten verschuiven van liquiditeit gedreven naar fundamenteel gedreven. Dit betekent dat het winstcijfersseizoen gedurende de rest van het jaar van groot belang zal zijn voor de prestaties van de aandelenmarkten, zo luidt de voorspelling van ING Investment Management International (ING IM). Een hogere winstgroei zal de dynamiek extra kracht bij zetten.
Als deze echter uitblijft, kan het geduld van de belegger op de proef worden gesteld. Dit kan weer leiden tot winstneming, met name in het licht van de aanstaande begrotingsdebatten in de VS en het terugschroeven van het obligatie opkoopprogramma (‘tapering’).
Lage horde
ING IM constateert dat de te nemen horde in de VS niet erg hoog ligt. Analisten gaan uit van een beperkte groei van de winst per aandeel met 2,3 procent ten opzichte van het derde kwartaal van 2012. ING IM gelooft echter dat dit te laag is ingeschat, aangezien de economische data beter waren dan verwacht het afgelopen kwartaal en een opgaande trend lieten zien. Daar komt bij dat Amerikaanse bedrijven hebben geprofiteerd van de zwakkere dollar.
In valutatermen geldt voor Europese ondernemingen het tegenovergestelde, terwijl de volatiliteit van de valuta’s van opkomende markten de winsten vermoedelijk ook niet echt zal helpen. Dit werkt met name door op dure defensieve consumentenaandelen. Deze zijn voor een groot deel van hun verkoopgroei afhankelijk van opkomende markten. Als het echter gaat om de totale winstcijfers op de markt, maakt ING IM zich niet al te veel zorgen. Dit gelet op het feit dat de verbetering van de economische cijfers zich uitbreidt naar de perifere landen en vanwege de efficiencyslag in de bedrijfsvoering.
Winstdynamiek
Patrick Moonen, Senior Equity Strategist bij ING IM: "Wij verwachten tevens dat de winstdynamiek (opwaartse schattingen afgezet tegen neerwaartse herzieningen), die al bijna twee jaar negatief is, binnenkort een positief beeld zal geven. Uit het verleden blijkt dat analisten bij omslagpunten vaak te optimistisch zijn of – zoals in de huidige fase – te pessimistisch. Deze neiging komt voort uit het feit dat zij vaak wachten tot ondernemingen zelf hun vooruitzichten bijstellen vooraleer ze zelf hun prognoses aanpassen. Tot nu toe zijn de signalen van bedrijven op zijn best wat getemperd geweest. Het is natuurlijk goed mogelijk dat veel bedrijven vanwege de politieke onzekerheid in de VS ervan af hebben gezien hun winstprognoses naar boven bij te stellen. In dit opzicht is het goed dat er een compromis over het schuldenplafond is bereikt, al lijkt dit maar van zeer beperkte duur te zijn."
Asset allocatie
Wat betreft asset allocatie houdt ING IM vast aan een groeigeoriënteerde allocatievoorkeur, met overwogen posities in aandelen en grondstoffen. Nu het compromis in het Amerikaanse congres is bereikt, is de positie in schatkistpapier teruggebracht naar een onderweging.
Binnen vastrentende producten heeft ING IM een voorkeur voor in euro’s uitgedrukte assets met een relatief hoge risicopremie, afgezet tegen de fundamentele risico’s. Daarnaast heeft ING IM de meeste schuldinstrumenten die gevoelig zijn voor de VS en opkomende markten (bijvoorbeeld obligaties uit opkomende markten) teruggeschroefd naar neutraal. Ondertussen zijn investment-grade bedrijfsobligaties in euro’s vanwege de ongunstige waarderingen teruggebracht naar een onderweging.
Moonen tot slot: "Binnen aandelen blijft onze allocatie aan cyclische sectoren gewoon overeind. Aan onze overwogen posities in cyclische sectoren, zoals industrie, duurzame consumentengoederen en IT, houden wij vast vanwege de verbeteringen op de huizenmarkt, de Amerikaanse arbeidsmarkt en de verwachte groei van de bedrijfsuitgaven. Op andere vlakken zijn sectoren met een stabiele groei nog altijd onderwogen. Deze vinden we vooralsnog te populair en te duur. Wat regio’s betreft hebben wij een voorkeur voor Japan en Europa. Japan is nog altijd aantrekkelijk vanwege het beleid, de winstdynamiek en de financieringsstromen. In Europa doen zich juist kansen voor door de afgenomen staartrisico’s, betere macrogegevens, waarderingen, verbeterde rendementsdynamiek en de nog altijd behoedzame positionering van de belegger."