18 oktober 2013 -
Wil een jongere in het Westen kans maken op een baan, dan zal hij zich moeten bekwamen met IT-vaardigheden. "Want het merendeel van betrekkingen in de maakindustrie is er gewoon niet meer. En iedereen zou voor zijn achttiende al ondernemerservaring moeten hebben," zegt Caroline Jenner, CEO Junior Achievement-Young Enterprise (JA-YE) Europe.
JA-YE voert programma’s uit in Europa om jonge mensen ondernemersvaardigheden aan te leren en bereikt jaarlijks 3,1 miljoen jonge mensen in 38 Europese landen. Om dit te bereiken werkt JA-YE nauw samen met scholen en universiteiten. De Canadese Jenner sprak op een bijeenkomst in Istanbul waar ook de Finse Linda Liukas (medeoprichtster van Rails Girls) meediscussieerde, evenals de Braziliaan Luis Murguia (SVP Ecosystems and Channels bij SAP) en de Turk Timur Tiryaki (medeoprichter van Sogla, the academy of social entrepeneur young leaders in Turkije). Bedenk daarbij dat 65 procent van de Turkse bevolking jonger is dan 35 jaar.
Jeugdwerkloosheid
Allen benadrukten dat de percentages jeugdwerkeloosheid, vooral in Zuid-Europa, onaanvaardbaar zijn en risico’s voor sociale ontwrichting met zich meebrengen. Automatisering biedt een uitkomst, evenals het ondernemerschap. Alle vier werken aan of met programma’s die erop gericht zijn jongeren IT-vaardigheden bij te brengen, en de kennis en kunde aan te leren die nodig is een eigen bedrijf te starten en te laten groeien. Liukas doet dat bijvoorbeeld door jonge vrouwen in één weekend de programmeertaal Ruby on Rails bij te brengen. SAP heeft tot nu toe 17.000 jongeren in Europa IT-vaardigheden bijgebracht. Tiryaki brengt Turkse jongeren bij wat sociaal ondernemerschap is. Zijn organisatie heeft gedurende een jaar subsidie gekregen van de Wereldbank.
Groene bedrijven
Volgens Jenner hebben jongeren een voorkeur te werken bij ‘groene bedrijven’ met een focus op duurzaamheid, ethisch handelen en sterke betrokkenheid van medewerkers bij de besturing van de onderneming. Zij verwees hierbij naar de studie ‘Talent Mobility 2020’ van PwC. Deze maakt ook onderscheid naar ‘oranje bedrijven’ (kleine firma’s in een netwerkeconomie, waarbij personeel op projectbasis wordt ingehuurd) en ‘blauwe bedrijven’ (grote multinationals, met medewerkers die als individu optreden).
Jenner zei dat het midden- en kleinbedrijf het moet opnemen tegen deze ‘groene bedrijven’, beide zijn in trek bij de jeugd. Het MKB is overigens wel de banenmotor in Europa. Uit een studie van Oxford Economics, in opdracht van SAP, is gebleken dat negentig procent van de nieuwe banen voor rekening komen van bedrijven die jonger zijn dan vijf jaar en allen tot de MKB-sector behoren.
Trek de wereld in
Het advies van Liukas: "Trek de wereld in, leer van anderen en keer dan terug naar het geboorteland." Zij heeft zelf een aantal jaren inspiratie in New York opgedaan om daarna terug te keren naar naar haar geboorteland Finland om Rails Girls in het leven te roepen. "Vrouwen die een moderne programmeertaal leren, vinden makkelijker een baan, zo is gebleken."
Mobiliteit en diversiteit zijn namelijk erg belangrijk. "Er zijn veel Spaanse jongeren die Duits leren om daar een baan te zoeken. Dat zal vaker gebeuren in Europa. Die mobiliteit moeten overheden stimuleren," meende Jenner. Eraan toevoegend wat dat betreft een gewillig oor te vinden bij de Europese Commissie.
Zij vertelde dat ondernemerschap een eigenschap is die aan te leren valt. "Als daar op de scholen vroeg genoeg mee begonnen wordt – en er zijn heel veel bedrijven die hieraan willen meewerken – dan verdubbelt het aantal start-ups in een land."