14 oktober 2013 -
In het Nederlands recht wordt geen aandacht besteed aan de nadeligheid van overeenkomsten waardoor woekerpraktijken mogelijk zijn. Er kunnen legale contracten gesloten worden die voor één van de partijen zeer nadelig zijn. Dat stelt Igor van Loo in zijn proefschrift 'Vernietiging van overeenkomsten op grond van laesio enormis, dwaling of misbruik van omstandigheden'. Volgens hem moet de wet worden aangepast.
Er moet een regeling komen waardoor bij enorme schade (laesio enormis) voor een van de partijen de overeenkomst vernietigd wordt. Van Loo promoveert vrijdag 18 oktober 2013 om 16.00 uur bij de Open Universiteit in Heerlen.
Nadeligheid
Overeenkomsten kunnen nu worden vernietigd door beroep te doen op de wettelijke regelingen ‘dwaling’ of ‘misbruik van omstandigheden’. In de wetsbepalingen over deze regelingen wordt echter niet expliciet aandacht besteed aan de nadeligheid van een overeenkomst. Igor van Loo: "Dat is verbazingwekkend, want sterke nadeligheid is de beste aanwijzing dat een overeenkomst onder invloed van een dwaling of misbruik van omstandigheden tot stand is gekomen. Denk bijvoorbeeld aan het contract dat de medewerkers van de Gay Krant moesten tekenen waarbij ze afzagen van pensioen. Het Nederlands recht nodigt zo ook uit tot woekerpraktijken."
Conclusie
Daarom moeten volgens Van Loo de wettelijke regelingen ‘dwaling’ en ‘misbruik van omstandigheden’ worden aangepast en moet een variant van de laesio enormis worden opgenomen in ons recht. De laesio enormis is een wetregel die bepaalt dat als een contract niet eerlijk en rechtvaardig is, dit vernietigd kan worden.
Als voorbeelden voor toepassing van de laesio enormis haalt hij de Oostenrijkse dwalingslaesio en de Duitse woekerlaesio aan. Van Loo: "Ook de woekerpolissen in eigen land zouden niet hebben bestaan, als de laesio enormis al was opgenomen in ons recht."