zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Loonstijging hoogst in Groningen en Friesland

3 oktober 2013 - Werknemers van Groningse en Friese bedrijven krijgen er de komende tijd relatief het meeste loon bij, 1,8 procent in 2013. Ook werknemers in Drenthe gaan er behoorlijk op vooruit met 1,7 procent. Werknemers van Utrechtse bedrijven komen er met 1,2 procent het minst af.

Een en ander blijkt uit een analyse van de regionale cao-ontwikkelingen door AWVN. De regioanalyse is een (vooralsnog) eenmalige aanvulling op de maandelijkse voortgangsreportage van AWVN over het verloop van de cao-besprekingen in het hele land. De regioanalyse is uitsluitend gebaseerd op ondernemings-cao’s.



Economische structuur
Volgens AWVN hangen de uitkomsten samen met de economische structuur van de verschillende provincies. Het bedrijfsleven in de provincies onderaan de ranglijst exporteert verhoudingsgewijs weinig. Juist in exporterende bedrijven en sectoren blijkt op dit ogenblik de meeste loonruimte te bestaan. ‘Koploper’ Groningen heeft het hoogste percentage exporterende bedrijven van Nederland. Daarbij heeft Utrecht - net als Noord-Holland, dat ook beneden gemiddeld scoort op de ranglijst - een sterke oververtegenwoordiging van (financiële) dienstverlening. In dienstverlenende sectoren worden momenteel de laagste loonstijgingen afgesproken.

Gemiddelde loonstijging
Uit de maandelijkse voortgangsreportage van AWVN blijkt dat vakbonden en werkgevers in 2013 inmiddels ruim 370 cao’s hebben afgesloten. In het hele jaar lopen ruim 500 cao’s af. De overeengekomen loonstijgingen in september bedroegen gemiddeld 1,35 procent. Dit is iets lager dan de gemiddelde loonstijging van alle 2013-akkoorden van 1,4 procent. Dit 2013-gemiddelde van 1,4 procent is weer lager dan de 1,6 procent voor 2012-akkoorden en 1,7 procent voor 2011-akkoorden. De aanhoudende recessie is dus duidelijk zichtbaar in recente cao-afspraken.

Eenmalige uitkering
Opvallend is dat dit seizoen in ruim één op de drie cao’s afspraken over eenmalige uitkering voorkomen, iets vaker dan in voorgaande seizoenen. Nog opvallender is dat de gemiddelde loonstijging van akkoorden met een eenmalige uitkering lager uitvalt (1,3 procent) dan akkoorden zonder een eenmalige uitkering (1,5 procent). Met andere woorden: de structurele loonstijging wordt dit seizoen (deels) omgezet in een eenmalige beloningsvorm. De eenmalige uitkering functioneert dit seizoen duidelijk als ventiel.

 
 Doorsturen   Reageer  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 CNV: In 2014 hoge loonvraag daar waar mogelijk
 Sterke loondifferentiatie in 2013 én 2014
 Helft werknemers op nullijn
 Gemiddelde cao-afspraak 2012 1,66 procent
 
 
reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Human Design op de werkvloer voor teameffectiviteit en bedrijfsgroei
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10