zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Omscholing zorgt tot personeelsbehoud

2 oktober 2013 - Het aantal Nederlanders dat spijt heeft van een beroeps- of studiekeuze is ten opzichte van 2008 fors afgenomen. In 2008 had 80 procent nog spijt, terwijl nu nog 57 procent van de Nederlanders spijt heeft van hun studie- of beroepskeuze.  Eén op de vier werkgevers biedt hun werknemers omscholing aan, wat er voor zorgt dat personeel gelukkiger is op de werkvloer. Dat blijkt uit onderzoek van Werksite.nl onder 1.670 respondenten.

Bij één vijfde van de respondenten leidt een verkeerde beroeps- of studiekeuze tot psychische gevolgen, bijvoorbeeld overspannenheid. Veertien procent geeft aan het in de portemonnee te voelen, bijvoorbeeld omdat er geen geschikte baan is te vinden na het afronden van een opleiding. Spitters: ‘Een gelukkige werknemer is beter voor het bedrijf waar hij werkt. Het is daarom van belang dat het bedrijfsleven en de overheid blijven investeren in hun personeel.’



Geen mogelijkheid tot omscholing 
Voor werkgevers is nog veel ruimte om de ‘geluksfactor’ van hun personeel te verhogen. Uit het onderzoek blijkt dat bij 75 procent van de deelnemers geen mogelijkheid tot omscholing is aangeboden. Spitters: ‘Werknemers durven lang niet altijd aan te kaarten dat ze geen uitdaging in hun werk meer zien. Dat is voor te stellen wanneer de toekomst van een bedrijf onzeker is. Tegelijk begint de economie weer aan te trekken en is het van belang goed personeel aan boord te houden. Omscholing naar een profiel dat beter past bij de werknemer sluit daar op aan.’

Meer tevreden door crisis
De crisis maakt dat deelnemers meer tevreden zijn met hun beroepskeuze, met name wanneer de deelnemer een baan heeft. Tegelijk laat 47 procent weten minder gelukkig te zijn met de huidige dienstbetrekking. De onzekerheid over het behoud van een baan brengt spanning met zich mee binnen bedrijven. Behoud van inkomen en een vast contract krijgt dan de voorkeur boven het starten van een nieuwe carrière. Spitters: "Werkgevers doen er verstandig aan om te onderzoeken hoe tevreden het personeel is. Maak dit onderwerp bespreekbaar, desnoods via een vertrouwenspersoon."

Eigen verantwoordelijkheid beroepskeuze neemt toe
Vrouwen zijn veel actiever in het oriënteren op hun loopbaan. Van 30.000 deelnemers aan een beroepskeuzetest op Werksite is 68,75 procent vrouw. Qua opleidingsniveau onderzoeken MBO’ers het vaakst hun beroepskeuze (47 procent). Deelnemers van het onderzoek zien overigens hun eigen verantwoordelijkheid toenemen. In 2008 gaf 72 procent nog aan dat de school of de decaan verantwoordelijk is voor een juiste studie- of beroepskeuze. Nu is dat 64 procent.

 
 Doorsturen   Reageer  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Mobilieit speelt geen rol bij werkgever
 Ouderenorganisaties dringen aan op omscholing oudere werkloze
 Omscholing voor 50-plusser kan eenvoudiger en aantrekkelijker
 Werknemer krijgt geld voor studie
 
 
reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Human Design op de werkvloer voor teameffectiviteit en bedrijfsgroei
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10