zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Prinsjesdag 2013: vijf wijzigingen voor HRM en salarisadministratie

23 september 2013 - Op Prinsjesdag 2013 heeft de regering de plannen voor 2014 bekendgemaakt. SD Worx geeft hieronder overzicht van de vijf belangrijkste voorgestelde wijzigingen die invloed hebben op HRM en salarisadministratie.

1. Loonbelasting en Inkomstenbelasting


In 2014 zullen de belastingschijven, het percentage en de grenzen niet veranderen. Wel zijn wijzigingen aangekondigd vanaf 2015 inzake het belastingtarief in de eerste schijf. Daarnaast zijn er grote wijzigingen gedaan wat betreft de algemene heffingskorting en arbeidskorting. Deze resulteren in een lagere belastingdruk voor lagere inkomens en een hogere belastingdruk voor hogere inkomens. Vanaf 2016 zullen inkomens van €100.000 of meer geen recht hebben op beide kortingen. 

2. Arbeidsrecht en Sociale zekerheid
De wijzigingen in arbeidsrecht en sociale zekerheid zullen in 2014 op basis van het Sociaal Akkoord worden uitgewerkt. Implementatie start vanaf 2015.
• In 2014 zullen voorbereidingen worden getroffen om per 2015 de Participatiewet in te voeren. De toetreding tot de Wajong wordt daarmee beperkt. De huidige Wajong-ers worden herbeoordeeld op basis van hun arbeidsvermogen.
• Wijzigingen in het ontslagrecht en de WW worden in 2014 verder in detail ingevuld. De aanpassingen worden geleidelijk in 2015 en 2016 ingevoerd. Zo zal de maximale duur van de WW naar twee jaar gaan en komt er één ontslagroute.
• Vanaf 2015 wordt een Huishoudentoeslag gefaseerd ingevoerd die de diverse toeslagen (huurtoeslag, zorgtoeslag, kinderopvangtoeslag) gaat vervangen.
• Er komen maatregelen die samen met de sociale partners worden opgesteld om schijnconstructies voor ontduiking van sociale lasten en minimumlonen aan te pakken.
• De AOW-leeftijd wordt versneld verhoogd: 66 jaar in 2018 en 67 jaar in 2021. De pensioenleeftijd voor de aanvullende pensioenen zal gelijk gaan lopen met de AOW-leeftijd.
• De ouderschapsverlofkorting komt per 2015 te vervallen.
• In 2014 wordt de Calamiteitenregeling ingevoerd. Deze vervangt de Onwerkbaarweerregeling en Werktijdverkortingsregeling. Deze regeling voorziet in het verstrekken van WW-uitkeringen in geval van winterse omstandigheden of andere buitengewone niet-economische omstandigheden.
• Pensioenuitvoerders krijgen de wettelijke verplichting de deelnemers te informeren over de risico's van het gekozen beleggingsbeleid.
• De duur van de ANW wordt per 1 juli 2014 beperkt tot één jaar. 
• De kinderbijslag gaat in drie stappen naar het laagste niveau voor kinderen van nul tot vijf jaar. Tevens wordt deze op 1 juli 2014 en in heel 2015 niet geïndexeerd.

3. Modernisering ziektewet en premieheffing
Als gevolg van de invoering van de modernisering van de ziektewet, zullen de werkgeverspremies voor vangnetters in de WGA en de ZW gedifferentieerd worden. Hierdoor zullen de naamgeving en premiepercentages voor de werknemersverzekeringen worden aangepast. De arbeidsverledeneis in de ZW wordt niet ingevoerd. Dit vloeit voort uit het sociaal akkoord.

4. Premiepercentages
Premiepercentages AOW en ANW worden niet aangepast.
De sectorfondspremies zullen dalen en de WGA zal stijgen als gevolg van de verschuiving voor flexwerkers. Mogelijk kunnen de sectorfondspremies toch stijgen als gevolg van de stijging van het aantal werkelozen.
De Awf premie wordt voorlopig verhoogd met 0,6 procent naar 2,3 procent.
De Uniforme opslag kinderopvang blijft 0,5 procent. Deze wordt per 2014 niet meer geheven in de sectorfondspremie maar in de Aof-premie (Uniforme premie WIA). De Aof-premie is voorlopig vastgesteld op 4,95 procent. Dit is een forse stijging. Ook de rekenpremie voor de WGA ligt fors hoger (1,01 procent).

5. Zorgverzekeringswet
De inkomensafhankelijke heffing voor de ZVW wordt verlaagd van 7,75 procent naar 7,5 procent.
De inkomensafhankelijke bijdrage ZVW (laag tarief) wordt verlaagd van 5,65 procent naar 5,4 procent.

 
 Doorsturen   2 reacties  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Get Involved HR2020: in 2020 is de HRM’er vervangen door WOD’er
 HRM in balans, maar is ze klaar voor robo-nemers van de toekomst?
 Gratis boekje biedt HR-managers tips voor het creëren van intern draagvlak
 
 
reacties
 
Salarisnieuws  |   | 
1-10-2013
 | 
13:42 uur
Uitermate handig artikel om bij te houden wat er allemaal verandert in het kader van salarisadministratie.
HSU Payrolling  |   | 
25-11-2013
 | 
15:08 uur
Zeer zeker een handig artikel om bij te houden wat er verandert op het gebied van salarisadministratie. Daar ligt echter ook het probleem bij veel bedrijven, continue wetswijzigingen zorgen bij veel bedrijven voor verwarring en administratieve last. Wij merken dan ook op dat er een stijging is naar de vraag van payroll specialisten.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Human Design op de werkvloer voor teameffectiviteit en bedrijfsgroei
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10