Uitzendbranche geen graadmeter voor economisch herstel
11 september 2013 -
De Nederlandse uitzendsector bevindt zich al anderhalf jaar in zwaar weer. Hoewel er zicht is op economisch herstel, wordt dit niet weerspiegeld in het aantal uitzenduren. ABN AMRO verwacht in 2014 weliswaar een licht stijgend volume, maar benadrukt tegelijkertijd dat de uitzendsector geen voorloper is bij economisch herstel. Dit is één van de belangrijke conclusies van de Uitzendupdate van ABN AMRO.
Uit cijfers van de Algemene Bond van Uitzendondernemingen (ABU) en het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) blijkt dat de branche al sinds begin 2012 wordt geconfronteerd met een voortdurende krimp. De resultaten zijn een weerspieging van het ongunstige economische klimaat. Dit blijkt ook uit de laatste kwartaalcijfers van de vier grootste uitzendorganisaties: USG, Randstad, Manpower en Adecco. Voor deze bedrijven gezamenlijk is sprake van zowel een dalende omzet als brutowinst. Deze daalden achtereenvolgens met 4,5 en 4,2 procent. Wel tekent zich bij de grote vier af dat de brutomarge haar bodem heeft bereikt. Deze beweegt zich namelijk sinds begin 2011 in een relatief nauwe bandbreedte van zeventien tot achttien procent.
Uitzendbranche geen voorloper van economisch herstel
Terwijl de uitzendmarkt bij een neergang van de economie voorop loopt, is dat bij economisch herstel niet het geval. ABN AMRO stelt zelfs vast dat het aantal uitzenduren iets achterloopt op een economische opleving. Zij verklaart dit doordat ondernemers eerst hun bestaande arbeidskrachten beter willen benutten voordat zij uitzendkrachten inzetten. Dit is vergelijkbaar met de terughoudendheid van met name industriële bedrijven om te investeren. Zij geven de voorkeur aan een optimale inzet van de bestaande capaciteit in plaats van te investeren in nieuwe machines.
Lichte stijging van volumes in 2014
ABN AMRO verwacht dat de economie in de laatste twee kwartalen van dit jaar groeit waarmee de periode van recessie wordt verlaten. Hierna zal de economie in 2014 een beperkte groei laten zien van 0,4 procent. Gezien de voorzichtige economische opleving voorziet ABN AMRO dat het aantal uitzenduren in 2014 met maximaal 0,5 procent groeit.
Dit was voorheen toch wel een goede graadmeter voor de economie, wellicht dat door de sterke flexibilisering komt dat het geen goede graadmeter is volgens de ABN, zou echter niet weten wat de oorzaak dan zou moeten zijn.
Ellen
|
|
11
-
09
-
2013
|
14
:
28
uur
Mij lijkt ook dat bedrijven nog altijd eerder mensen via een flex-contract binnenhalen, dan via een eigen contract. Dus als de economie aantrekt zou het aantal uitzenduren stijgen, en naar mijn idee ook als eerste.
En inderdaad, in het verleden was dit wel een goede graadmeter, waarom zou dat nu anders zijn?
Wat we van de bancaire sector aan presentatie en berichtgeving vernemen moeten we sinds 2008 even op een andere weegschaal wegen. Zo ook deze stelling.
Wat is hier aan de hand? Abn-Amro heeft fors aan personeel in moeten boeten. Onder toeziend oog van een helpende overheid, waar de ABN-Amro nog steeds aan het infuus ligt, heeft men sanering op sanering uitgevoerd en die zijn nog niet helemaal voltooid zelfs.
Dat betekend dus dat er links en rechts tekorten ontstonden die door flexwerkers/uitzendkrachten moeten worden opgevangen. Om dus iets aan de intonatie van dit artikel iets te kunnen ontlenen, is de conclusie waarschijnlijk heel anders.
Namelijk dat men te ver is gegaan in het snijden in het personeelsbestand en dat men de leemten moest opvangen met temps.
Geenszins een indicatie voor iets economisch me dunkt.