10 september 2013 -
De afgelopen maanden was het volgens ING Investment Management (ING IM) een beetje koorddansen op de financiële markten. Beleggers moesten vooral zien te balanceren tussen de verklaringen van de centrale banken wereldwijd en de economische gegevens die werden gepubliceerd.
In Europa hebben de recente sterke economische gegevens en de productiegegevens, in combinatie met de zwakke positie van Amerikaanse schatkistpapieren, geleid tot een uitverkoop van Duitse Bunds vanwege de betere groeivooruitzichten.De weken daarvoor wonnen de Bunds juist aan kracht als gevolg van verklaringen van de ECB.
Aantrekkelijk geprijsd
"Europese investment-grade credit spreads zijn nog altijd aantrekkelijk geprijsd in het licht van hun historisch gemiddelde, en de absolute rendementen van staatsobligaties zijn nog altijd erg laag," aldus Pieter Heijboer, Portfolio Manager bij de afdeling European Investment Grade Credit van ING IM. "Vanuit fundamenteel oogpunt vinden wij dat bedrijven beschikken over zeer sterke balansen met doorgaans weinig herfinancieringsrisico’s. De zwakkere emittenten zijn weggevallen, waardoor de gemiddelde kwaliteit van de emittenten is gestegen. In dat opzicht verwachten wij dat de netto downgrade/upgrade ratio binnenkort een piek zal bereiken."
Herstelfase
Wat betreft de prestaties van bedrijfsobligaties gelooft ING IM dat we in Europa over het algemeen nog altijd in de herstelfase zitten, die wordt gekenmerkt door lage groei en dalende schuldratio’s. "Je zou kunnen zeggen dat voor niet-financiële ondernemingen de expansiefase zeer nabij is – we zien immers de eerste tekenen dat de overname- en fusieactiviteit weer gaat toenemen en dat er ook weer nieuwe schulden worden aangegaan. De toezichthouders dwingen financiële instellingen echter nog steeds hun schuld af te bouwen en te herkapitaliseren," aldus Heijboer. "Tegelijkertijd zijn ook de Europese huishoudens en overheden gericht op schuldvermindering, omdat zij nu eenmaal de relatief hoge schuldenniveaus naar beneden moeten zien te krijgen. Dit wijdverbreide schuldafbouw-proces kan worden gezien als een rem op de consumptie, de economische groei en de inflatie. Wij verwachten daarom dat de ECB zal vasthouden aan haar beleid van monetaire verruiming. Hierdoor blijven absolute rendementen op Europese staatsobligaties laag, omdat het Europese economische herstel nog altijd in een beginfase zit – en dat is uiteindelijk een gunstig klimaat voor bedrijfsobligaties."
Staartrisico's
ING IM geeft weliswaar toe dat er een aantal staartrisico’s in het verschiet ligt, maar zegt er ook bij dat deze stuk voor stuk kunnen worden ingeperkt met behulp van actief portefeuillebeheer.
Heijboer schetst enkele van deze staartrisico’s en de bijbehorende tactiek van ING IM:
• De groei in perifere eurolanden is nog altijd fragiel en de politieke onzekerheid neemt toe: Hierdoor blijft er onzekerheid over eventuele verlagingen van de kredietbeoordelingen door ratingbureaus. Wij moeten ons daarom behoedzaam positioneren met als doel vermogensbehoud totdat we meer zekerheid hebben.
• De rentes lopen gestaag op: Wij hebben een lichte angst dat de credit spreads verruimen als gevolg van de zwakke positie van de staatsobligaties. De spreads van Europese investment-grade bedrijfsobligaties zijn sinds begin juni nagenoeg ongewijzigd gebleven, terwijl de spreads van Amerikaanse en Duitse schatkistpapieren met respectievelijk 70 en 40 basispunten zijn verruimd. Op basis van actief beheer zorgen wij dat onze klantenportefeuilles goed gepositioneerd zijn voor stijgende rentes.
• De overname- en fusieactiviteit van niet-financiële ondernemingen zit weer in de lift: Wij houden de potentiële overname- en fusieactiviteit nauwlettend in de gaten en positioneren onszelf volgens onze bottom-up analyse van fundamentele factoren van emittenten.
Actief portefeuillebeheer
Heijboer tot slot: "Al met al geloven wij dat Europese investment-grade bedrijfsobligaties nog altijd een aantrekkelijke spread bieden ten opzichte van staatsobligaties in een klimaat dat gunstig is voor bedrijfsobligaties. De staartrisico’s onderstrepen slechts het belang van actief portefeuillebeheer."