10 september 2013 -
Nederlandse werknemers lijken geld belangrijker te vinden dan werkplezier. Dit blijkt uit recente cijfers uit een onderzoek uitgevoerd door Gingermood Coachmatchers. Als de ondervraagden de keuze heeft tussen een miljoen of een droombaan, dan kiest 81 procent voor een miljoen. Dat schrijft Jasper van der Klip van Gingermood.
Het onderzoek liet zien dat meer dan een derde (34,4 procent) van de ondervraagde Nederlanders ooit miljonair denkt te worden. Toch is slechts een op de 100 Nederlandse huishoudens miljonair. Opvallend is dat 46 procent van de ondervraagden aangeeft volledig te stoppen met werken zodra ze miljonair zijn. Ze zouden hun tijd dan voornamelijk willen besteden aan reizen.
Ongelukkig op het werk
De ondervraagden die zich ongelukkig voelen op hun werk bleken vaker mee te doen aan een loterij. Ze beschouwen de loterij als een uitweg voor hun problemen op hun werk, zo luidt één van de conclusies uit het onderzoek. Een echte uitweg is dit natuurlijk niet. Volgens Barbara Martens, oprichtster van Gingermood Coachmatchers, is het van belang dat mensen hun geluk vooral zoeken in dagelijkse bezigheden, zoals werk. "De kans om de loterij te winnen is minimaal en dan is het nog de vraag of mensen gelukkig worden van jarenlang reizen en cocktails drinken."
Een droombaan moet zich nog bewijzen. In het begin lijkt alles leuk en is iedereen aardig. Na enige tijd kan dat veranderen, bijvoorbeeld als de budgetten minder worden of degene die je heeft ingehuurd gaat weg en er komt iemand voor in de plaats die jou kwijt wil.
Het geld dat heb je maar vast, alleen de belastingdienst kan een deel pakken.
Logische uitkomst - Open deur. Zeker in tijden waarin onzekerheid overheerst. Zoals Errol ook al stelt: dat geld heb je dan maar vast. Interessanter (en eigenlijk pijnlijker) vind ik de genoemde 46% die zegt volledig te stoppen met werken als ze miljonair zouden worden. Plezier in het werk is kennelijk bij velen ver te zoeken. Genoemd % komt overigens aardig overeen met wat MVO Nederland stelt in @NRC Handelsblad van 8 mei: dat dagelijks 2 miljoen(!) Nederlanders 'met de pest in hun lijf' naar hun werk gaan. Dat betreft dus bijna 30% van de beroepsbevolking. Al eens stilgestaan bij wat dat betekent voor productiviteit, betrokkenheid en ziekteverzuim? Wat meer waardering zou in veel gevallen wonderen doen. En denk dan niet aan geld aldus de 2-pagina brede kop van hetzelfde NRC artikel ''Extra geld kan vuur zelfs doven'' Waar het dan wel om draait? Het artikel download u hier: (Klik hier)
Ellen
|
|
10
-
09
-
2013
|
21
:
15
uur
Inderdaad een open deur.
Ik vind het grappig dat 46% wil stoppen met werken als ze miljoenair zijn.
Als ik er vanuit ga dat dat voor die meesten dan dus is zodra ze 1 miljoen op de bankrekening hebben. Het lijkt me dat die 46% niet allemaal 50/55+ ers zijn.
Ik bedoel daarmee, dat je volgens mij toch al minstens die leeftijd moet hebben, wil je voor de rest van je leven rond kunnen komen met 1 miljoen. En op zich rond komen gaat misschien nog wel, tenminste als je nu ongeveer een modaal inkomen hebt (of minder) en zodra je miljonair wordt niet je levensstijl aanpast. Maar dan ook nog veel willen reizen...
En dan moet je ook nog rekening houden met de jaarlijkse inflatie.
Ik weet dat ik niet kan stoppen met werken, met mŕŕr 1 miljoen...