5 september 2013 -
De Duitse Energiewende - de transitie van de Duitse energiemix - heeft invloed op de energieprijzen in Nederland en niet alle gevolgen zijn positief. Zo kan Duitsland niet altijd het aanbod van met name windenergie kwijt en wordt dit tegen sterk gereduceerde tarieven - soms zelfs gratis - afgezet in Nederland. Met als gevolg dat Nederlandse gas- en/of kolencentrales worden stilgelegd, waardoor de rendementen hiervan sterk onder druk staan.
Toch moet ook hierin worden geïnvesteerd, omdat de energieleveringen vanuit Duitsland niet stabiel zijn. Met deze noodzakelijke back-up capaciteit, de Duitse overschotten en de voorgenomen stijging van het Nederlandse aanbod van wind- en zonne-energie dreigt een fors energieoverschot. Volgens ABN AMRO gaat dit de consumentenprijs voor elektriciteit nog verder onder druk zetten, terwijl bedrijven en overheden juist staan voor grote investeringen op het gebied van verduurzaming.
Olieprijzen klem tussen twee vuren
De olieprijs blijft hoog door de onrust in het Midden-Oosten. De mogelijkheid dat dit overslaat naar grote olieproducenten leidt tot een grotere risicopremie en stijgende olieprijzen. Zolang dit niet gebeurt en de olieproductie in de Golfregio niet onder druk komt, is een substantiële stijging van de olieprijzen volgens ABN AMRO niet waarschijnlijk. Zij verwacht zelfs dat de olieprijs in september zal dalen als de omstandigheden ongewijzigd blijven. Wel is er onzekerheid over het monetaire stimuleringsbeleid van de Fed. Dit zorgt voor een plafond op de olieprijs. Als de Fed aankondigt dat haar stimuleringsmaatregelen geleidelijk worden afgebouwd, kan dit ingrijpende gevolgen hebben voor de prijzen van grondstoffen, inclusief olie en gas. Zo zal de Amerikaanse dollar sterker worden - wat druk geeft op grondstofprijzen - en gaan rentes stijgen. ABN AMRO verwacht dat de Fed haar beleid in september bekendmaakt.
Internationaal energieakkoord wenselijk
Volgens ABN AMRO betekent de totstandkoming van het nationale energieakkoord een belangrijke stap vooruit naar de verduurzaming van de Nederlandse economie. Zij benadrukt echter dat lokale belangen domineren en wijst op de noodzaak van een bredere samenwerking om tot een evenwichtige energiemix te komen. De verduurzaming van de energiemix dient zo te worden ingevoerd dat de energievoorziening is gewaarborgd, CO2-reductiedoelstellingen worden behaald en het voor consument en industrie betaalbaar blijft. Subsidies zijn hierbij volgens ABN AMRO onmisbaar, net als het stimuleren van technologische ontwikkelingen en overgangsmaatregelen als CO2-opslag en/of schaliegaswinning. Voorwaarde is wel dat dit op economisch, ecologisch en sociaal verantwoorde wijze gebeurt. Daarnaast benadrukt ABN AMRO dat nationale overheden hun focussen zullen richten op het eigen beleid, zolang Europese lidstaten geen overeenstemming bereiken over een breed gedragen energiemix. Dit maakt een internationaal energieakkoord wenselijk waarbij sprake is van een veilige, duurzame en concurrerende energievoorziening.
Wellicht handig als energiemaatschappijen weer meer gaan samenwerken als het gaat om energie opwekking om kosten lager te houden en maximale efficiëntie te realiseren.
Ellen
|
|
9
-
09
-
2013
|
15
:
17
uur
Interessante documentaire over de Duitse Energiewende en ook gevolgen voor Nederland: (Klik hier)
Goedkope energie verkrijg je door samen te werken. En als energiereuzen meer willen verdienen? Zullen ze efficiënter te werk moeten gaan en de tussenhandel uit moeten schakelen, hun eigen energienetwerk moeten hebben. PS: Informatief geschreven onderwerp :-)
De privatisering heeft het samenwerken tussen de energiebedrijven natuurlijk wel een stuk moeilijker gemaakt. Aan de ene kant moet er samengewerkt worden om de kosten zo laag mogelijk te houden, maar aan de andere kant moet er geconcurreerd worden om nieuwe klanten binnen te halen/klanten te behouden.
Het artikel is misschien out of date maar nog steeds worden er geen concrete afspraken gemaakt en is de samenwerking tussen de grote energiereuzen onstabiel. Pas als er conrete afspraken komen zullen zulke invloeden van buitenaf niet meer zorgen voor druk.
De energieprijzen zijn niet alleen maar afhankelijk van buitenlandse invloeden. Energieleveranciers betalen ook provisie aan energie vergelijkingssites. En omdat steeds meer mensen energie vergelijken en overstappen moeten ze dus ook steeds meer uitbetalen. Dat zorgt er dus weer voor de energieprijzen weer stijgen.