zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Arbeidsongeschiktheid en verzuim beďnvloeden concurrentiepositie nog meer in 2014

4 september 2013 - Deze week heeft het UWV de parameters voor de gedifferentieerde WGA- en Ziektewetpremie bekendgemaakt. Per 1 januari 2014 komen er, naast de bestaande WGA vast premie, twee gedifferentieerde premies bij voor grote bedrijven: de gedifferentieerde WGA-flex premie en de gedifferentieerde Ziektewetpremie.

Deze twee nieuwe premies gaan voor arbeidsintensieve bedrijven, zoals bedrijven in de schoonmaakbranche, beveiliging, detailhandel en bijvoorbeeld de zorg, de concurrentiepositie mede bepalen. Volgens berekeningen van Aon kunnen de premielasten door de Modernisering Ziektewet, die op 1 januari 2013 is ingegaan en per 1 januari 2014 effectief wordt, flink oplopen.



Hiaat in berekening
Door een vreemde uitwerking van de formules, staat er een hiaat in de berekening van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid, zo constateert Aon. Werkgevers zouden eigenlijk een minimumpremie van 0,04 procent voor de WGA-flex en 0,07 procent voor de Ziektewet moeten gaan betalen. Werkgevers zonder schadelast kunnen daar echter nooit op uitkomen: zij blijven steken op een minimumpremie van 0,14 procent voor zowel de WGA-flex als de Ziektewet. Werkgevers die geen schade (geen toegerekende uitkeringslasten) hebben, doen er daarom verstandig aan goed te kijken naar de mogelijkheden voor eigenrisicodragerschap per 1-1-2014.

Zieke tijdelijke werknemers drijven kosten op
Werkgevers worden per 1 januari belast voor Ziektewet / WGA-uitkeringen die veroorzaakt zijn door ex-werknemers die ziek uit dienst zijn gegaan. Het gaat hierbij met name om werknemers met een tijdelijk dienstverband.
Tijdelijke werknemers zijn bijvoorbeeld werknemers met een jaarcontract. Als deze werknemers ziek uit dienst gaan, kunnen ze een Ziektewetuitkering aanvragen bij het UWV. Deze uitkering kan later worden omgezet in een arbeidsongeschiktheidsuitkering, een zogenaamde WGA flex-uitkering.

Gedifferentieerde premie of eigenrisicodrager
Per 1 januari 2014 zijn er voor grote werkgevers (loonsom boven de drie miljoen euro) drie gedifferentieerde premies voor de WGA. Deze premies worden per werkgever beïnvloed door uitkeringen aan ex-werknemers. Eerder meldde Aon dat de toegerekende uitkeringen van een ex-werknemer aan een werkgever door deze gedifferentieerde premie in extreme gevallen tonnen per ex-medewerker kan kosten.
"Met de nu gepubliceerde parameters kan een werkgever berekenen hoe hoog zijn gedifferentieerde premie wordt," zegt Daniel Rijnbeek, Managing Consultant bij risicoadviseur Aon, afdeling Corporate Wellness. "Belangrijk hierbij is dat de administratie van de werkgever overeenkomt met de administratie van het UWV. Werkgevers hebben de keuze om per 1 januari 2014 eigenrisicodrager te worden voor de Ziektewet. Men hoeft dan geen gedifferentieerde Ziektewetpremie meer af te dragen."

Veel impact voor grote werkgevers
Voor grote werkgevers kan deze regelgeving veel impact hebben. Onderstaand een voorbeeld van een schoonmaakbedrijf met 500 werknemers met een totale loonsom van tien miljoen euro.
Met de komst van de nieuwe gedifferentieerde premies kan deze werkgever 0,23 procent tot wel 3,88 procent van zijn loonsom kwijt zijn. Dit betekent dat de concurrentiepositie van een bedrijf met een groot aantal mensen die ziek zijn en ziek uit dienst gaan tot wel 3,64 procent invloed heeft op de kosten voor bedrijfsvoering. Bij een loonsom van tien miljoen euro, betekent dit een extra kostenpost van 364.000 euro.

Rekentool
Werkgevers die hun eigen premies willen berekenen, kunnen de rekentool gebruiken.
* Minimum premies 2014 0,07 procent ZW + 0,12 procent WGA + 0,04 procent WGA-flex
*  Maximum premies 2014 1,24 procent ZW + 1,96 procent WGA + 0,68 procent WGA-flex.

 
 Doorsturen   2 reacties  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 CBP: strijd met de wet bij verstrekking gegevens zieke werknemers
 Toename stress door hogere werkdruk
 Nooit meer Hollanditis!
 Verzuim in Nederland daalt, maar niet overal
 
 
reacties
 
theo van Dillen  |   | 
5-09-2013
 | 
09:54 uur
Heel Nederland slaapt, inclusief al die adviseurs die menen het te weten en samen met UWV iedereen op het verkeerde been zetten.

De minimum premies ZW en WGA flex zijn voor beide wetten 0,14 %!!!

Dit volgt namelijk uit de rekenformule. UWV schrijft op pagina 14 van haar premienota:

De gerealiseerde minimumpremies voor de WGA-flex en ZW-flex zijn overigens hoger dan het hierboven gepresenteerde vastgestelde minimumpremies. Dit komt door de maximering van de correctiefactor op de waarde twee. De (minimum)premie bij een risico van 0% is voor zowel de WGA-flex als de ZW-flex 0,14%.


theo van dillen  |   | 
5-09-2013
 | 
09:59 uur
eerdere reactie is nav uw vermelding:

Rekentool
Werkgevers die hun eigen premies willen berekenen, kunnen de rekentool gebruiken.
* Minimum premies 2014 0,07 procent ZW + 0,12 procent WGA + 0,04 procent WGA-flex

Dit had AON ook moeten corrigeren

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Human Design op de werkvloer voor teameffectiviteit en bedrijfsgroei
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10