Nederland keldert uit de top vijf van meest concurrerende economieën
4 september 2013 -
Het World Economic Forum (WEF) publiceert vandaag de ranglijst van landen op basis van innovatie- en concurrentiekracht. Op deze mondiale concurrentie-index zakt Nederland dit jaar met drie plaatsen naar een achtste plaats. De belangrijkste bevindingen staan hieronder.
Het Nederlandse concurrentievermogen is het afgelopen jaar aanzienlijk gedaald. Het financieringstekort, de slecht functionerende financiële markten en de oplopende zorgen over stabiliteit van Nederlandse banken speelt de Nederlandse economie parten. In combinatie met een slecht functionerende arbeidsmarkt en het uitstellen van investeringen in innovatie is Nederland gezakt naar de achtste plaats.
Achterblijven van investeringen in innovatie breekt Nederlandse economie op
Door afnemende bedrijfsuitgaven aan R&D, het nijpende gebrek aan technici en ingenieurs, de gebrekkige samenwerking van bedrijven en universiteiten en het gebrek aan regie door de Nederlandse overheid heeft Nederland haar top vijf positie niet weten te behouden. Het topsectorenbeleid van dit kabinet is te stroperig en leidt tot een weinig daadkrachtig innovatiebeleid.
Zwitserland, Singapore en Finland
Zwitserland, Singapore en Finland hebben hun koppositie weten te handhaven door blijvende investeringen in innovatie en onderwijs. Ook het Duitse innovatiebeleid werpt zijn vruchten af.
Duitsland heeft zich dit jaar aangesloten bij de koplopers (4e positie) door aanzienlijke investeringen in R&D en nieuwe technologieën en uitstekende training en opleiding van nieuwe technici en ingenieurs. De Verenigde Staten zijn na jarenlange dalingen weer teruggekeerd naar de 5e positie door een toenemend vertrouwen in haar publieke instituties, een flexibele arbeidsmarkt en investeringen in R&D en toponderwijs.
Zuid-Europese economieën
Zuid-Europese economieën laten een wisselend beeld zien, maar EU monetair beleid lijkt effectief.
Zuid-Europese economieën zoals Frankrijk (23e positie), Italië (47e positie) en Portugal (51e positie) zijn verder gezakt in de mondiale concurrentie-index. Spanje (35e positie), en Griekenland (91e positie) laten echter een kleine verbetering zien en het EU beleid lijkt hier zijn vruchten af te werpen.
Groeispurt BRICS-landen voorbij
Van de vijf BRICS landen laat alleen Rusland een stijging zien, terwijl Brazilië acht plaatsen daalt. China is nog steeds koploper van de BRIC landen (29e positie), gevolgd door Zuid-Afrika (53e positie), Brazilië (56e positie), India (60e positie) en Rusland (64e positie).