Zes psychologische kenmerken van goede leidinggevenden
21 augustus 2013 -
Natuurlijk, u wilt een fantastisch leidinggevende zijn. Gelukkig is er veel gezegd en geschreven over uitmuntend leiderschap. Het Britse Spring zette de zes factoren op een rijtje die psychologen altijd terugzien in goede leidinggevenden.
1. Besluitvaardigheid
Goede leiders hakken knopen door en blijven bij hun besluiten. In tijden van onzekerheid maken goede leiders een keuze en nemen ze hun verantwoordelijkheid.
2. Competentie
Een goede leider zorgt dat zijn team de beschikking heeft over alle middelen die het nodig heeft de werkzaamheden naar behoren uit te voern. Competentie in de zakenwereld betekent tegenwoordig vooral anderen beïnvloeden en overtuigen.
3. Integriteit
Een leider die vertrouwd wordt, vergroot de prestaties van zijn team, de werktevredenheid en de betrokkenheid. Integriteit leidt bovendien tot respect.
4. Visie
Een visie op de toekomst is essentieel. Dit geeft medewerkers een gezamenlijk doel en de motivatie om door te zetten.
5. Bescheidenheid
De meest effectieve leiders zijn geen patsers, maar opvallend bescheiden en nederig.
6. Doorzettingsvermogen
Leidinggevenden die hun organisatie het best transformeren, geven nooit op. Dit betekent niet dat ze niet flexibel zijn, wel dat ze het doel nooit uit het oog verliezen en er alles aan doen dat te bereiken.
Bron:Spring.org
Besluitvaardigheid, Competent, Integer, Visionair, bescheiden edoch met doorzettingsvermogen. Ik prijs mij gelukkig aan dit statuur voor goed leadership te voldoen en onderschrijf deze goedgeschreven psychologische evaluatie dan ook ten volle.Voorts wil ik uitvoerig stilgestaan bij de nmm. zeker even belangrijke skills zoals focused, dedicated en loyal aan jezelf. Want at the end doe je het daar voor.
Loekie
|
|
23
-
08
-
2013
|
10
:
13
uur
Niet heel erg bescheiden Gerard Boersma om dit hier neer te zetten!
Erik
|
|
23
-
08
-
2013
|
10
:
26
uur
Nou, bescheidenheid mag je idd gerust weghalen... Trouwens, competentie is m.i. geen apart psychologisch kenmerk, maar je bent competent als manager als je de andere eigenschappen bezit.
Goed leiderschap komt vaak voort uit eeuwenoude tradities waarin lering is getrokken van ervaringen, zonder daarbij de bewezen wijsheden uit het oog te verliezen.
Een mooi voorbeeld daarvan is Anselm Grun. Als monnik-manager van een grote benedictijner abdij in Duitsland handelt hij vanuit de reeds 1.500 jaar bestaande benedictijnse traditie en Griekse filosofie.
Daarnaast is hij een veelgevraagd sparringpartner voor topmanagement in Duitsland.
Gerard Boerma
|
|
24
-
08
-
2013
|
21
:
22
uur
@Loekie,Erik. Valse bescheidenheid siert geen mens. Daarom wil ik vanuit mijn bewezen expertise graag een bijdrage leveren u op topniveau te laten excelleren