zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Onbetaalde stages wel degelijk nuttig

20 augustus 2013 - De jeugdwerkloosheidcijfers die vorige week bekend werden gemaakt door het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS), zijn met zeventien procent hoger dan ooit. Ook in een bijbaan hebben jongeren het lastig: afgelopen jaar blijkt uit de Bijbanenmonitor dat het bruto uurloon van jongeren voor het eerst in jaren is gedaald. Zelfs stagiairs zitten in zwaar weer: steeds meer hoog opgeleide stagiairs ontvangen geen stagevergoeding.

Ook na hun studie is het voor hoog opgeleide studenten geen vetpot. Ze komen lastig aan een baan en nemen vaak genoegen met een onbetaalde stage. Maar is dit een slechte ontwikkeling in het huidige economische klimaat, zoals het CNV en FNV Jong stellen?



Iedere werkervaring telt
"In de huidige tijden is het lopen van een onbetaalde stage na je studie een noodgedwongen oplossing. We vinden het goed dat studenten in zichzelf investeren en merken in de praktijk dat ze meer leren van een onbetaalde stage dan een extra cursus op school of gewoon thuiszitten," geeft Jos van Kessel, directeur van Laurens Simonse Groep aan. Starters die kiezen voor een onbetaalde stage creëren voor zichzelf meer mogelijkheden omdat ze zich bewegen op de arbeidsmarkt. Op die manier leren ze sneller de juiste mensen kennen. "Iedere werkervaring draagt bij aan je positie op de arbeidsmarkt. Wel pleiten we voor meer samenwerkingsverbanden zoals de startersbeurs of speciale traineeships voor sectoren die wel behoefte hebben aan jong talent, zoals het MKB. Als een starter een bijdrage levert aan een bedrijf, moet hij wel krijgen wat hij verdient," stelt Van Kessel.

Stagiairs in de zorg komen er het slechtste vanaf
De groei in onbetaalde stages blijkt ook uit de Nationale Stagemonitor van StudentenBureau. Vooral studenten in het onderwijs en de zorg vissen achter het net. Zo ontvangt 39 procent van de studenten in de zorg geen stagevergoeding. Studenten die een HBO of WO opleiding volgen richting ICT, techniek en logistiek zitten in de meest lucratieve sector. Slechts 3,5 procent van de ICT studenten ontvangt geen stagevergoeding ten opzichte van 4,1 procent bij logistiek en 8,9 in de techniek.

Geen stagevergoeding in Groningen
In Groningen, Friesland, Drenthe, Limburg en Zeeland wonen de meeste studenten die het zonder een stagevergoeding moeten doen. "Veel bedrijvigheid richt zich op de Randstad en de grote steden. Studenten die stage willen lopen in het uiterste Noorden of Zuiden van Nederland hebben dus minder bedrijven om stage bij te lopen. Hierdoor maken zij meer kans op onbetaalde stages," aldus Van Kessel.

 
 Doorsturen   Reageer  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 CEO-stage op herhaling
 Nederlandse bedrijven steeds populairder bij internationale stagiairs
 Bijna afgestudeerden beginnen al vroeg met oriënteren
 Hays geeft jong talent contract bij minder bekende bedrijven
 
 
reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Human Design op de werkvloer voor teameffectiviteit en bedrijfsgroei
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10