zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

De dunne lijn tussen zelfvertrouwen en arrogantie

19 augustus 2013 - Een leidinggevende moet zelfverzekerd, doortastend, assertief, intelligent en charismatisch zijn. Maar pas op dat dit niet doorschiet naar arrogant, agressief en betweterig! Waarom niet? Dat vertelt Tish Squillaro van Candor Consulting en co-auteur van 'Headtrash: Cleaning out the junk that stands between you and success' op 6Minutes.be

Zelfvertrouwen en arrogantie liggen dicht bij elkaar en voor leidinggevenden is het funest om die twee door elkaar te halen. Een gezonde dosis zelfvertrouwen is essentieel om anderen te overtuigen maar vaak schieten managers door en worden ze verwaand.  



Schadelijke arrogantie
Dit is een probleem omdat arrogante managers een organisatie meer schaden dan goed doen, zo stelt Squillaro. Ze zuigen alle motivatie uit werknemers, verlammen hele afdelingen en ondergraven alle ideeën behalve die van henzelf. Dat dit niet overdreven is, toont een ervaring die ze had bij een snel groeiend softwarebedrijf waar 250 mensen werken. Het bedrijf had net zijn topmanagers vervangen maar behield zijn vice management structuur. Er heerste heel wat onzekerheid. Er werd geadviseerd om een aantal 'ontbijt met de baas'-vergaderingen te organiseren. Daarbij zou de nieuwe ceo de mensen leren kennen die voor hem werken en luisteren naar hun vragen. De vergadering begon met een werknemer die ietwat nerveus een vraag stelde. De ceo antwoordde met een monoloog van 45 minuten. Hoewel hij nieuw was in het bedrijf vroeg hij niemand van de aanwezigen om input. Daarna besloot hij de vergadering en noemde hij die een groot succes.   

Externe partijen
Werknemers zijn niet de enigen die gedemotiveerd en geïrriteerd raken door arrogante ceo's. Ook bestuursleden, investeerders, potentiële klanten en partners zullen geneigd zijn om af te haken. Het is dus heel belangrijk dat iedereen de kans krijgt zijn ideeën uiteen te zetten, zelfs als die verschillen van uw eigen visie. De egocentrische leider zal anderen echter voortdurend onderbreken en verbeteren, ongeacht hun functie. Het resultaat van dergelijk onbeleefd gedrag is dat collega's en bestuursleden achter de rug van de ceo gaan samenspannen. Ofwel om ideeën te bespreken die ze niet kwijt kunnen in zijn aanwezigheid ofwel om over hem te klagen. En geen van beide opties is productief voor een bedrijf.
Dus, zelfvertrouwen is goud, maar arrogantie is vergif, concludeert Squillaro. 


Bron: 6minutes.be
 
 Doorsturen   Reageer  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Acht tips om bescheiden te blijven
 Narcistisch leider valt vrijwel altijd door de mand
 Goede leider is nederig
 Echte leiders zijn menselijk
 
 
reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Human Design op de werkvloer voor teameffectiviteit en bedrijfsgroei
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10